Förskoleupproret demonstrerade i Eskilstuna

2018-05-27 12:42:38

foto: Offensiv


  • Max 12 barn i småbarnsgrupp 1-3 år
  • Max 15 barn i barngrupper med äldre barn, 3-5 år
  • Max 4-5 barn per pedagog i varje barngrupp
  • Höjda löner så vi får behålla personalen

Detta är några av de högst rimliga krav som förskoleupproret ställer. Under lördagen demonstrerade förskoleupproret på flera orter i landet, bland annat i Eskilstuna.

 – Jag arbetade som förskollärare och fritidspedagog på i Eskilstuna 1980- och 1990-talen, men hoppade av när nedskärningarna kom i mitten av 1990-talet. Det berättar Christer Bergström, en av deltagarna i demonstrationen i Eskilstuna.

– På den tiden var det helt självklart så som förskoleupproret nu kräver. Då gick det också att ha en vettig pedagogisk verksamhet utan att man slet ut sig.

Demonstrationen i Eskilstuna samlade uppemot 500 deltagare, vilket är väldigt bra med tanke på att det var vackert väder och ovanligt många andra populära arrangemang i staden.

Den ena förskolepersonalen efter den andra gick upp på podiet och gav omskakande vittnesmål om hur det har blivit på förskolorna på grund av alla nedskärningar. En av dem som fick mest applåder var Magnus Eriksson från Kommunal, som gav fackets helhjärtade stöd åt kampen.

– Vi kräver ökade resurser! Stoppa vinstjakten, dundrade Eriksson.

Efter att ha hört många som arbetar inom förskolan berätta om hemska arbetsförhållanden stegade plötsligt en partiledare för ett av regeringspartierna fram och grep mikrofonen, MP:s Gustav Fridolin. Han var inbjuden av arrangörerna, men att detta var omtvistat märktes på oron bland publiken.

– Han säger ju samma som för fyra år sedan, och vad har det gett, sa en tjej i förskolupprorets orange T-shirt.

– Ja, jag tänker då inte applådera honom, sa en förskolechef som kommit till demonstrationen för att visa sin solidaritet.

När Fridolin avslutat sitt tal fick han spridda applåder från några som stod längst fram, men det var märkbart färre än de entusiastiska applåder som andra talare rev ned.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog med en lista mot skolnedskärningar i kommunen. Det som står skrivet högst upp på denna väckte engagemang bland de många som skrev på:

”Stockholmsbörsens stora bolag, de så kallade Large Cap-bolagen, delar ut 263 miljarder kronor till aktieägarna i år. – Det är MER än vad alla kommuner i Sverige tillsammans satsar på skola och barnomsorg under ett år (260 miljarder under 2016).”

Arrangörerna av demonstrationen gjorde ett imponerande bra arbete med organisationen och mobiliseringen, och att det var en så bra struktur på arrangemanget. Vi hoppas att Eskilstunas förskolepersonal och vårdnadshavare med barn i förskolan snart återkommer med ett nytt arrangemang. På Facebooksidan ” Förskoleupproret Eskilstuna”, som har 923 medlemmar, kan man följa med vad som händer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!