Försöktet att utvisa Ali Mansouri till Iran – snabbt, hemligt och med våld – misslyckades. Nu vägras han vård

2011-09-24 22:03:20


Ali Mansouri och Mattias Bernhardsson

Igår försökte polisen utvisa den politiska flyktingen Ali Mansouri till Iran, i hemlighet och med våld. Men Ali gjorde motstånd och fick med sig passagerarna (läs artikeln här). Foujan Rouzbeh och Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen besökte Ali Mansouri på förvaret i Märsta idag.
– Hans röst är förstörd och han har ont i hela kroppen. Utöver de uppenbara fysiska skadorna är han även obeskrivligt medtagen psykiskt, berättar Foujan Rouzbeh.

Ali Mansouri var belagd med hand- och fotfängsel och var fastspänd med remmar över smalben, lår och bröst. När han vägrade sitta ner i planet blev han påhoppad av fem poliser vilka t ex satt på honom och tryckte sina knän i hans rygg och nacke. Ali Mansouri har tappat känseln i ett lillfinger. Risken finns också att han har inre skador – när han andas får han väldigt ont i bröstet.
Vi har upprepade gånger idag krävt att han ska få träffa en läkare och att de hämtar en ambulans. Men de vägrar med hänvisning till att deras egen läkare ska undersöka honom på tisdag. När Ali bad att få träffa läkare gav de honom lugnande för att få honom ’medgörlig’ och gå med på att träffa läkare senare. Det här är en skandal, säger Mattias Bernhardsson, som också är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Ali Mansouris advokat, Maria Ivic har också skriftligen begärt att han ska få en läkarundersökning samt ett skriftligt läkarutlåtande. Foujan Rouzbeh och Mattias Bernhardsson har informerat Amnesty International om Ali Mansouris tillstånd och att han nekas läkarhjälp. De har också anmält polisens övervåld och det tillvägagångssätt vilket innebar att advokaten nekades rätt att överklaga verkställandet.
Ali Mansouri och Asylrörelsen har lämnat vittnesmål till flera nationella och internationella medier under dagens gång.

Aftonbladet idag och Aftonbladet 26/8

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!