Förstatliga bilindustrin

2008-12-03 17:27:05
Medan varslen i den svenska industrin står som spön i backen har de amerikanska biljättarna Fords och GM:s planer på att göra sig av med Volvo Personvagnar respektive Saab skapat en chock, som bäddar för utbredda krav på förstatligande.

Om ett eller båda av dessa företag skulle gå under faller inte bara ­Sveriges fordonsindustri med ifjol 140 000 anställda som ett korthus. Då hotar en härdsmälta på marknaden även för SKF, SSAB, Sandvik, LKAB och andra verkstadsföretag att leda till en djup depression.

Inget av detta är oundvikligt, förutsatt att Sveriges arbetare kan pres­sa facken till strid. För ett par veckor sedan demonstrerade också 130 var­slade bilarbetare i Göteborg för att facket måste ta kamp för jobben och förstatliga Volvo och Saab. I lördags deltog 1 000 lastbilsbyggare vid Vol­vo och andra metallare med familjer och andra sympatisörer i Umeå i en facklig demonstration för jobben, som de hoppades skulle bli en signal till kamp mot den lavin av varsel som sveper fram över Sverige.

40 000 anställda har redan var­slats om uppsägning bara de två senaste månaderna. Det är en förläng- ning av kvartalskapitalismens metoder, som förebådar ett kraftigt skifte till bara tillfälliga anställningar när konjunkturen vänder.

– Vår demonstration är en stark uppmaning om att svensk fackföre­ningsrörelse måste bita ifrån och stänga den dörren, sa Jan-Olov Carlsson på Volvos verkstadsklubb, som argumenterade för en förstärkt lag om anställningskydd, rådrum på två år för varsel och en diskussion om ägandet av banker och storföretag.
RS/Offensiv uppmanar IF Metall att ställa sig i spetsen för en landsomfattande kampanj för jobben med krav på varselstopp och förstatligande av bilindustrin.
Till och med Mona Sahlin kan nu tänka sig att förstatliga Volvo Personvagnar – om än bara tillfälligt. RS/Offensiv argumenterar för mer, en socialisering som grund för planering under de anställdas kontroll.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!