Förstatliga byggjättarna

2016-08-10 11:19:31

foto: Tidskriften Libertas / Flickr CC
Byggjättar tjänar storkovan på att hålla bostadsbyggandet nere.

Bakom bostadsbristen finns byggjättarnas vinstjakt. Det bekräftas på nytt av den granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Byggherrar som bromsar takten för att hålla priserna uppe är en stor anledning till att det byggs för långsamt i Sverige och det gäller särskilt bostadsrätter, konstaterar Dagens Nyheter.
Bostadsbolagen bygger medvetet långsamt för att förhindra att fler bostäder kommer ut på marknaden. Det håller priserna uppe samtidigt som byggjättarna tjänar mer till följd av att makten över byggandet ligger i händerna på fyra privatägda byggbolag – JM, NCC, Peab och Skanska.
Dessa fyra byggbolag har genom sin monopolställning en fullständig kontroll över en allt mer avreglerad bostadsmarknad. De senaste decenniernas nyliberala och asociala bostadspolitik har dessutom stärkt byggmonopolens dominans. Det i sin tur är huvudskälet till varför det är så dyrt att bygga nytt i Sverige.
”Sverige har de högsta priserna på att bygga bostäder i hela EU. Snittpriset för att bygga bostäder i Sverige är 72 procent över genomsnittet i EU. En förklaring är de höga vinsterna som byggbolagen tar ut på bostadsrätter”, kunde SVT slå fast i ett reportage som gjordes 2013. En nyproducerad bostadsrätt kan byggbolagen lätt sälja till ett pris som är dubbelt så högt som det kostar att bygga.

Bostadsbristen är inte bara en kassako för byggmonopolen, utan även för storbankerna som också har ett direkt intresse av att priserna hålls uppe. Efter år av rekordlågt byggande, särskilt av hyresrätter, och samtidigt snabbt ökande befolkning har bostadsbyggandet visserligen ökat igen. Men takten är alldeles för låg och bostadsbristen förvärras stadigt. Enligt Boverkets senaste prognos från juni i år behövs det 710 000 nya bostäder  fram till 2025. ”En större del av dessa, 440 000, bedöms behövas redan 2020 vilket innebär en genomsnittlig årstakt om 88 000 nya bostäder”, skriver Boverket.
För att verkligen komma till tals med bostadsbristen och den tilltagande trångboddheten skulle det behövas byggas minst 100 000 nya bostäder årligen de närmaste åren, men i år och nästa år tillkommer bara sammanlagt 95 000 nya bostäder. Det är inte ens hälften av vad som krävs.
Utöver 100 000 nya bostäder per år och främst nya billiga hyresrätter behövs ett program för en klimat­smart och hållbar renovering av befintliga bostäder på de boendes villkor  –  inte lyxrenoveringar som leder till chockhöjda hyror.

RS och Offensiv säger:
• Omedelbart förstatligande av byggbolagen och storbankerna. Offentligt finansierade bostadssatsningar – behoven ska styra, inte marknaden.
• Stoppa ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan. Nej till marknadshyror. Stoppa skattediskrimineringen av hyresrätten.
• Klimatsmarta renoveringar utan hyreshöjningar.
• Rusta upp förorterna på de boendes villkor. Kamp för jobb, bostäder och upprustning av bostadsmiljöer, vård, skola, fritidsverksamheter med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!