Försvara föreningslivet – fler mötesplatser behövs

2015-05-27 17:44:22

foto: Kristofer Lundberg
Somaliska föreningen riskerar att bli av med sin lokal, men ska nu tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna mobilisera till strid.

Hammarkullen är en stadsdel med ett rikt föreningsliv, men med få mötesplatser för de aktiva.

Under året som har gått har flera samlingsplatser stängts ned eller kommer att stängas ned, både föreningslokaler och kommersiella mötesplatser. Politiska förvaltningar och kommunala bolag tar beslut över huvudet på föreningar och medborgare och flera blir nu av med sina lokaler.
Under Hammarkullekarnevalen vill politikerna sola sig i glansen av det arbete som genomförs av ideellt arbetande eldsjälar, men däremellan tas marknadsanpassade beslut som trycker undan och försvårar för föreningslivet.

En av föreningarna vars verksamhet nu hotas är Somaliska föreningen. Deras lokal är belägen på Hammarkulleskolans skolgård.
– Över 200 personer, ungdomar och äldre samlas här dagligen. Ungdomar spelar pingis, de äldre spelar kort, dricker kaffe och ser på nyheter från hemlandet, berättar Abdi Yuusuf, ordförande i Somaliska föreningen.
När Rättvisepartiet Socialisterna besöker lokalen är det lika mycket folk som vanligt i de tre aktivitetsrummen och vi sätter oss i kontoret för att kunna samtala.
Abdi Yuusuf, som har bjudit in RS, är orolig över situationen:
– Vart ska vi ta vägen? 200 personer ställs på gatan och ingen har haft någon dialog med oss. Vi har inte erbjudits någon annan lokal. Hur tänker de här?

Offensiv och RS når via telefon Hasse Ohlson, sektorschef för kultur och fritid i Angereds stadsdelsförvaltning. Han bekräftar att Somaliska föreningen blir av med lokalen:
– Den bild som vi har fått är att lokalen ska rivas. Vi har ingen ny lokal att erbjuda föreningen.
– Det blir ju orättvist om vissa föreningar får betala marknadshyror och andra har lokaler gratis. Vi kommer därför inte att ha hand om några föreningslokaler alls. Man får vända sig till det kommunala bolaget Göteborgslokaler, berättar Hasse Ohlson.

– Det finns en plan på en genomgång av väg till en ny förskola där huset nu står. Jag känner inte till någon möjlighet till en ny lokal. Kommunen vill samla alla lokaler under ett ansvar istället för att de ska vara spridda på nämnder och förvaltningar, bekräftar den socialdemokratiske ordföranden i Angereds stadsdelsnämnd, Ali Moeeni, samtidigt som han slår ifrån sig ansvaret:
– Frågan ligger inte på vårt bord, men visst förstår vi oron över föreningslivets existens.

Den 8 juni arrangerar Rättvisepartiet Socialisterna, Somaliska föreningen med flera en demonstration för att försvara föreningslivet och mötesplatser i Hammarkullen.
Vi samlas kl 18.00 på Hammarkulleskolans skolgård utanför föreningens lokal. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!