Försvara jobben i Jokkmokk – nej till outsourcing

2017-07-14 15:43:20
– Sätt stopp för utsugningen av kommunen! Skogsbolag med säte i Stockholm FMV (Försvarets Materielverk) vill kontrollera stora markområden, och nu senast outsourcar Vattenfall 31 arbetstillfällen till låglöneländer som bland annat Indien, säger Matti Holmgren, aktivist i Jokkmokkupproret.

Den 18 april rapporterade NSD (Norrländska Socialdemokraten) att Vattenfall har långtgående planer på att outsourca arbetstillfällen. Om Vattenfall bestämmer sig för detta berörs 17 anställda på Vattenfall, totalt cirka 40 inklusive lönehantering i Solna och konsulter från Manpower och Poolia. Christer Ljunggren, vd för Vattenfall, hänvisar till en överenskommelse med kommunen och att det inte finns anledning till någon oro.
Vad denna överenskommelse egentligen innebär är mycket oklart. Roland Boman, representant för Framtid i Jokkmokk i kommunstyrelsen, är djupt oroad då det finns svårigheter med att få information i frågan från kommunledningen. Förmodligen fanns inget konkret då outsourcingen in-te hade uppmärksammats utan arbetarnas och fackets protester.

I juni stod det klart att Vattenfalls tjänster inom finans och personal övertas av irländska och franska Cap Gemini. Då dessa företag är multinationella är det oklart var jobben i slutändan hamnar. Koncernledningen har tidigare lovat att ersätta de tjänster som försvinner. Om det är det vd:n hänvisar till angående överenskommelse med kommunen är det ett löfte som ännu inte har infriats.
Näringslivsminister Mikael Damberg är passiv och bedyrar sitt förtroende för Vattenfalls ledning. Men när även statliga företag flyttar utomlands bevisar det att det är för dyrt att bedriva företag i Sverige. Istället för att minska kostnader för företag, ökas de med kilometerskatt på avstånd och entreprenörsskatt. Det rimmar illa med regeringens påstådda ambition om att hela Sverige ska leva.
Ytterligare exempel är att Socialdemokraterna röstade nej till att fastighetsskatten från vattenkraftsanläggningar ska gå tillbaka till berörda kommuner – pengar som skulle ha betytt mycket för jobb och välfärd i en kommun av Jokkmokks storlek.
Roland Boman kallar processen för ”Ett cyniskt politiskt folkmord på kommunen och dess ledning, där statsminister, näringslivsminister och Socialdemokraternas partidistrikt bär det fulla ansvaret.”
40 jobb låter inte mycket, men i jämförelse med Stockholm motsvarar det 700 arbetstillfällen. Hade Damberg förhållit sig lika passiv om det hade gällt Stockholm? Utöver Jokkmokk berörs ytterligare 500 tjänster i Sverige, Tyskland och Nederländerna.
Detta är ett talande exempel på när demokrati och självbestämmande är satta ur spel, då kapitalisters och marknadskrafternas vinstintressen på allas vår bekostnad får råda. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!