”Försvara LSS!”

2018-03-02 09:45:08
I regleringsbrevet från regeringen till Försäkringskassan för 2017 skrev de angående LSS att de ska ”säkerställa en god kontroll för att motverka överutnyttjande med särskilt fokus på den ökande timutvecklingen”.
Det handlar om att regeringen vill skära ned på hjälpen som funktionsnedsatta får genom lagen om stöd och service (LSS).

Regeringen har tillsatt en utredare, Gunilla Malmborg, som har i uppdrag att se över LSS, lagen som ger vissa funktionshindrade rätt till personlig assistans. Nu har utredarens förslag läckt ut, och det handlar bland annat om att ta bort assistansen för barn under 12 år såväl som för äldre över 80.

Efter kraftiga protester från många drabbade sade Stefan Löfven till P4 Stockholm den 21 februari: ”Nej till utredarens förslag. Men utredaren föreslår ju att de grupperna ska få hjälp på andra sätt istället.” Statsministern går alltså emot sin egen utredare, men han säger samtidigt att regeringen fortfarande tycker att den personliga assistansen kostar för mycket pengar.
Enligt utredaren ska de som undantas istället kunna få en ny insats: omvårdnad och stöd för barn, eller boendestöd för de som inte har stora behov av omvårdnad. För äldre funktionshindrade över 80 år blir det kommunens äldreomsorg som de får vända sig till.
Om dessa nya bestämmelser blir verklighet kommer det att innebära att de som är i behov av en personlig assistent inte kommer att kunna komma ut. Barn och ungdomar kommer inte att kunna vara aktiva varken i föreningslivet eller kompiskretsen. Även äldre kommer att ha svårt att få möjlighet att vistas utomhus.

Nu behövs det samlade protester för att försvara LSS! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!