Försvara Offensiv mot nazisternas hetskampanj

Nazister hetsar mot Offensiv och mot Myndigheten för press, radio, tv som har hand om presstödet till tidningar. Det visar att vi behövs – stöd oss! (Foto: Offensiv)

av Offensiv

Ökända nazister ligger bakom en hetskampanj på internet mot Offensiv. Hetsen riktas också mot Myndigheten för press, radio, tv som har hand om presstödet till tidningar. Vi uppmanar alla våra läsare att reagera genom att stödja Offensiv. Swisha ett ekonomiskt bidrag till 123 240 32 85 och skriv ett stödmejl till offensiv@socialisterna.org.

Nazisternas hets består av lögnaktiga artiklar på högerextrema hemsidor, trakasserier med upprepade konfrontativa telefonsamtal och försök att filma medarbetare, uthängning av personer med bilder och personuppgifter, inklusive förtal av enskilda.
Hetsen sprids från en liten högerextrem hemsida vidare till andra, oftast av samma skribenter.
Syftet bakom hetsen är att misstänkliggöra tidningar och media som står till vänster, med förhoppningen att dessa ska förlora presstödet. Samma nazister samordnar samtidigt ansökningar om presstöd till högerextrema media. Meningen är att detta ska ge högre status inom extremhögern.

Tidigare kampanjer har riktat in sig på andra vänstertidningar som ETC och Feministiskt Perspektiv. Just nu är det Offensiv som står i fokus; i slutet av förra veckan med en rad telefonsamtal och i måndags genom ett försök att ta sig in på våra redaktionslokaler. 
Med sensationsrubriker spreds lögnaktiga uppgifter om vårt presstöd, som Offensiv har haft i 24 år. Presstöd har funnits i Sverige sedan 1960-talet, som en metod att säkra mångfald bland tidningar och numera även digital media. 
Den nuvarande hetsen drivs inför mediestödsnämndens möte den 8 december, som ska ta beslut inför 2022. 
En liknande kampanj bedrevs inför nämndens möte i september. När det uppmärksammades i Aftonbladet (”Stöd till vänstermedier under attack från höger – Så bedriver en 45-åring inom ytterkantshögern sin kampanj mot mediernas finansiering”, AB 210921) försvann den hemsida som bedrivit hetsen.
Andra sidor har också försvunnit efter polisanmälningar och uppmärksamhet i media.

Trakasserierna gäller i hög grad handläggare av mediestödet. En artikel i Dagens Nyheter beskrev hur ”Ett flertal anställda vid Myndigheten för press, radio och tv under vintern har fått namn och bild publicerade av högerpopulistiska och högerextrema medier” (DN 210217). Artikeln i Aftonbladet visade hur anställda stämplats som ”antivita rasister”. 
Nazisterna bedriver också uthängningskampanjer gentemot arbetsplatser, till exempel en ökänd övervakning av Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Nazister och högerextrema vill tysta antirasismen och kampen mot högerpolitiken. Den senaste tidens hetskampanj visar att Offensiv verkligen behövs. Vi vet att vi har ett starkt stöd hos prenumeranter och läsare. Tvärtemot hetsarnas lögner är våra ansökningar om presstöd godkända, vi är berättigade mediestöd, säger Per-Åke Westerlund, ordförande i tidskriftsföreningen Offensiv, och fortsätter:
– Men det pågår en bred högeroffensiv mot all vänster och statlig media även från SD och högern. Detta gör de här fula nazistattackerna värre. Vi ber därför nu om extra stöd från alla som tycker att den politik och kamp som Offensiv står för behövs.

HUR KAN JAG STÖDJA?

GE ETT BIDRAG:
Swish: 123 240 32 85
PlusGiro: 87 96 49-2

PRENUMERERA PÅ OFFENSIV:
Swisha eller sätt in på PlusGiro, skriv namn och adress. Nu extra rabatterade priser:
– 1 månad: 30 kr
– 3 månader: 120 kr
– 6 månader: 200 kr
– 12 månader: 360 kr
Via autogiro: skicka in dina uppgifter till offensiv@socialisterna.org. Du kan också fylla i formuläret på vår hemsida socialisterna.org; klicka här.

BLI MEDLEM
Kom med i den socialistiska kampen – slå tillbaka hotet från de högerextrema, ta strid för klimatet, stoppa plundringen av välfärden! Anmäl intresse till rs@socialisterna.org eller fyll i formuläret på vår hemsida socialisterna.org; klicka här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!