Försvarskampanj för Kshama

2018-05-03 14:21:48

foto: Socialist Alternative
Presskonferens till försvar av Kshama Sawant och andra aktivister som uttalat sig emot polisens mord på svarta.

Två Seattlepoliser som sköt ihjäl en svart man år 2016 har inlett en process om förtal och ärekränkning mot den socialistiska fullmäktigeledamoten Kshama Sawant och alla offentliga personer som uttalar sig emot polismord.

De två polismännen som sköt ihjäl Che Taylor begär skadestånd på grund av att deras karriärer påverkades negativt av Kshamas uttalande; att skjutningen var ett ”brutalt mord”. Andre Taylor, ledare för Not This Time (en organisation som arbetar för att minska antalet polismord) och Che Taylors bror, vände på frågeställningen när han talade på den första presskonferensen för Kshamas solidaritetskampanj:
– Dessa polismäns känslor sårades, men min bror miste sitt liv.
De två poliserna sköt Che Taylor i nordöstra Seattle efter att han hade följt befallningen att lägga sig ned och sträcka upp sina händer.

I ett försök att axla martyrrollen hade de två poliserna från början uttalat sig offentligt om att de inte ville ha ”ett endaste rött öre från de offentliga medlen” i och med åtalet. Efter att Seattle Stad gick med på att betala Kshamas rättsliga kostnader – efter pressen från aktivister – gick en domare med på polisernas önskan att avskriva det första åtalet. Nu har de inlett en ny process mot henne och denna gången kräver de att skadeståndet ska betalas av staden Seattle.
Deras mål har svag rättslig grund enligt Emily Chiang, juridisk rådgivare för American Civil Liberties Union i Washington. Till tidningen The Stranger sade hon att ”det är väldigt svårt att bevisa förtal och ärekränkning”. Att bevisa det i rätten kräver bevis för att Kshamas intention med sitt uttalande var falskt och hade som uppsåt att skada eller såra. 

Om juridiska experter säger att polismännen har så låga odds att vinna detta oseriösa fall, varför startar de åter processen? Orsakerna är politiska. Det finns en stark rörelse mot rasism och polisbrutalitet i Seattle. Uppsåtet med denna rättsliga process – och hos de högerkrafter som stödjer den – är att pressa tillbaka rörelsen genom att försöka skada trovärdigheten hos den mest framträdande folkvalda personen i Seattle som tar ett tydligt ställningstagande emot polisbrutalitet.
Att tvinga olika rörelser att spendera dyrbar tid och pengar på att bekämpa rättsliga processer har alltid varit en av de taktiker som företag använder sig av mot fackföreningar och som högern använder sig av mot progressiva och radikala sociala rörelser. Dessa attacker kommer inte att tysta Ksha­ma Sawant, som inte har tagit emot en endaste krona från storföretagen och som kommer att fortsätta uttala sig emot polisbrutalitet och för arbetares rättigheter.

Vi behöver fler offentliga representanter som står upp och bygger rörelser emot rasism och polisbrutalitet. På ett liknande sätt behöver vi försvara asylaktivister som fruktar att bli arresterade och utvisade av ICE-tjänstemän (USA:s migrationsmyndighet) för att de har uttalat sig emot Trumps anti-invandraragenda.
Många samfundsledare har redan gett sitt stöd och sin solidaritet till Kshama i detta fall. Vi behöver använda publiciteten kring denna rättsliga process för att uttala oss mot alla fall av polisbrutalitet och polismord.
Lanseringen av Kshamas solidaritetskampanj äger rum den 4 maj i Washington Hall, Seattle. Vi kommer där att framhäva andra aktivisters kamp som också är ställda inför hotelser, samtidigt som vi förbereder kampen för att försvara en av de få offentliga representanterna som är redo att så tydligt uttala sig emot polisbrutalitet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!