Förtrycket som göder sexindustrin

2018-04-05 13:55:35


Sinéad Daly och Manuela Schon.

Sozialismustage är en stor seminariehelg som Sozialistische Alternative (CWI Tyskland) arrangerar i Tyskland varje år över påsk. Bland de 35 programpunkterna fanns ”Prostitution – ett jobb som vilket som helst eller ett uttryck för patriarkalt förtryck?”.

Tyskland gick åt motsatt håll från Sverige och avkriminaliserade sexindustrin helt år 2002. Sedan dess har prostitutionen i Tyskland ökat.
– Det sades att avkriminaliseringen var till för att hjälpa kvinnor i prostitutionen, men nu efter 15 år är situationen bara värre för dem och det har blivit mer brutalt. Det har skett minst 140 mord på kvinnor i prostitutionen i Tyskland sedan 2002, berättade Manuela Schon i sitt anförande på mötet som också har skrivit en bok om sexindustrin i Tyskland.
– Jag skrev boken för att jag kände att jag blev alienerad från min politiska hemvist inom vänstern, där det finns en sådan utbredd syn på att prostitution är som vilket yrke som helst.
Ingen på mötet förde fram den ståndpunkten, men flera talare hänvisade till denna utbredda inställning inom vänstern. Manuela Schon menar dock att det håller på att ändras. När hennes bok kom ut i höstas kom det 20 till 30 på mötena om boken. Nu kommer det långt över hundra varje gång. Hon jobbar med nätverket Ella, ett nätverk för kvinnor som har tagit sig ur prostitution eller vill göra det. Ella blir mer och mer en röst som hörs. 

Sinéad Daly jobbar på Wrasac i Dundee i Skottland. Det är ett stödcenter mot våldtäkt och sexuella övergrepp. Sinéad är också aktiv i CWI i Skottland, Socialist Party, och gav på Sozialistmustage en omfattande belysning av vad prostitution är för något.
– Är det som vilket jobb som helst? Jag ger er ett exempel. En av de tjejer jag har varit i kontakt med deltog i ett fotoprojekt. Hon fick en kamera. Hon fotograferade 150 tomma kondompaket. Vad var det? Det var så många hon hade sex med på en vecka. Föreställ er att bli utsatt kroppsligt och själsligt för ett sådant trauma.
– Våra kroppar är inte till salu. Prostitutionen ska ses som en del av mäns våld mot kvinnor och som en klassfråga.
– På kapitalismens grundvalar finns det ingen lösning på prostitutionen. Så är det med all lagstiftning. För 40 år sedan strejkade brittiska kvinnor och vann lagen om att kvinnor och män ska ha samma löner. Men kvinnor är fortfarande lönediskriminerade.
– Först vill jag slå hål på myten om att prostitution skulle vara det äldsta yrket. Könsmaktsordningen har inte alltid funnits – som Engels förklarade växte den fram med privategendomen. Kvinnor och barn ses som mannens egendom i den patriarkala familjeordningen.
– Man måste se till hela sexindustrin. Sexuell exploatering blir ett växande problem globalt och det beror på tre faktorer:
A) De massiva profiterna. Varje år görs 186 miljarder pund (2 200 miljarder kronor) i vinst i den globala sexindustrin.
B) Industrin matas av porren som når yngre och yngre människor. 64 procent av 13-24-åringar söker aktivt efter porr regelmässigt. Porrsajter når varje dag fler användare än Twitter, Netflix och Amazon tillsammans. Vi på Wrasac är ute mycket och pratar på högstadiet. Tjejer kommer och berättar om hur ont de har efter att ha haft sex, då de blir slagna och brutalt tagna eftersom unga män tror att det är så man är tillsammans. Från porren är det inte ett stort steg att ta att gå och köpa en kvinna.
C) På grund av fattigdom och misär i världen finns det en outtömlig kö av kvinnor som strömmar in i sexindustrin. Varje år handlas fem miljoner kvinnor inom trafficking i världen.

– Nedskärningarna i välfärden slår hårdast mot kvinnor. I Storbritannien innebär högerpartiet tories nedskärningar att kvinnor som vi har jobbat med och stöttat att lämna sexindustrin nu hamnar där igen eftersom de inte längre får socialbidrag. Stödcenter för kvinnor som har utsatts drabbas av enorma nedskärningar. Jag har fått stänga vårt center i Dundee två gånger det senaste halvåret på grund av detta och har nu bara hittat en tillfällig lösning.
– Vi jobbar uppsökande med gatuprostitution. Det är främst kvinnor från Rumänien, men även från Ungern och Bulgarien. Historierna är väldigt lika. De har till exempel blivit skuldsatta då de har blivit sjuka eftersom sjukvård kostar mycket i Rumänien. De har kommit för att betala av skulden.
– Den högljudda prosexlobbyn är ganska utmanande att ha att göra med. Jag har gjort en resa baserad på erfarenheter. I Skottland finns det så kallade toleranszoner för gatuprostitution. Först var vi i Socialist Party för dem, då vi trodde att det var lättare för stödgrupper att nå och jobba med kvinnorna inom prostitutionen. Men så är det inte. Stödgrupperna kan nå ut ändå. Det som istället hände var att förtrycket kom att gälla alla kvinnor i området. Jag bodde själv i en sådan zon och jag blev ständigt stoppad av män i bilar. Det var väldigt hotfullt.
– En ensidig kriminalisering av torskarna är något som Wrasac kräver. Som socialist vet jag att det inte räcker. Det behövs massiva investeringar i välfärd, stödcenter, kvinnors löner, bostäder och så vidare. I förlängningen behöver vi bygga ett helt nytt, socialistiskt samhälle, baserat på människors behov. 

På mötet gav jag själv några exempel från Sverige, eftersom det oftast hänvisas till den svenska modellen av en ensidig kriminalisering av sexköparna, så kallad minskad konsumtion. Det är helt klart inte alls allmänt acceptabelt att köpa prostituerade i Sverige så som i Tyskland. Däremot är det extremt hycklande med socialdemokratins dubbelmoral, då de i internationella sammanhang skryter om sin ”feminism”, samtidigt som de bokstavligen matar sexindustrin genom behandlingen av ensamkommande och andra flyktingar som blir papperslösa parallellt med de förödande nedskärningarna av vården och den svåra bostadssituationen.
Ett positivt exempel på vad kampen kan göra finns från de starka Metoo-uppropen som i Sverige omfattade även personer inom sexindustrin genom #Utanskyddsnät och #Intedinhora. Då Uppdrag Granskning hade ett program om Sugerdadies skakades många av att polisdistriktet i Sundsvall som utöver att ta fast torskar (som bara behöver betala böter på plats och sen är det klart) även beslagtog pengarna som den sexsäljande kvinnan just intjänat, så att hon måste göra om det igen samma natt.
#Intedinhora organiserade då en proteststorm och visade att så här gör inte alla polisdistrikt. Det pressade åklagaren att besluta att polisen i Sundsvall hade gjort fel och måste ge tillbaka pengarna till den sexsäljande kvinnan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!