Fortsatt bostadskamp i Angered

2018-02-07 16:33:59

foto: Offensiv
120 deltog på Hyresgästföreningens stormöte i Lövgärdet.

På ena sidan vittnesmål om eftersatt underhåll, drag i fönster, dålig värme, kalla lägenheter, trasig ventilation, fuktskador, vattenläckor, mögel, kackerlackor, vägglöss, råttor, trasiga trapphus, otrygg utemiljö och hotfull personal, och på andra sidan ilska och frustration kring dåligt genomförda renoveringar med chockhöjda hyror.
Det var inte brist på exempel på vad Victoria Parks hyresgäster i Angeredsförorten Lövgärdet i Göteborg får utstå.

Vittnesmålen haglade på Hyresgästföreningens stormöte med 120 deltagare på Lövgärdetskolan den 5 februari.
Mötet arrangerades efter en lyckad bostadskamp i Rannebergen som resulterade i att 289 lägenheter inte blev sålda till det privata bolaget Viktoria Park.
– Vi har nått en punkt där boende i Lövgärdet måste inse att förändringen kommer inifrån och en bra grund finns i detta möte. Det är er kamp och organisering som kan bringa förändring och vi ska bistå er på bästa sätt, sa Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Angered.
55 personer valde att ansluta sig till en demonstrationsgrupp för att organisera framtida protester.
Kampen mot utförsäljningarna i Rannebergen som segrade efter tre månaders protester satte ljuset på vilken typ av bolag som Victoria Park är och har gett boende i Lövgärdet självförtroende att nu agera.
Victoria Park har under snart tre års tid vid upprepade tillfällen visat att de inte är intresserade av att genomföra nödvändiga åtgärder i eftersatta lägenheter, utan väntar på att ”topprenovera” med kraftiga hyreshöjningar som följd. Många hyresgäster har berättat om hur kallt det är i lägenheterna, att de tvingas köpa värmeelement och att hyresvärden gärna säger att de ska åtgärda ett problem utan att något sker.
På mötet lyfte hyresgästerna sin kritik om situationen i lägenheterna. Hyran var en stor fråga där hyresgäster beskrev hur Viktoria Park har installerat nya värme- och vattenmätare som har resulterat i höjda hyror. En kvinna menade att hon betalade 1 500 kronor en månad för vatten.
– Är det vi som betalar för att det står och läcker någonstans? frågade hon retoriskt.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har erfarenhet från tidigare kamp kring en liknande situation i Hammarkullen där 900 lägenheter kommunaliserades efter boendes protester som till en början riktade krav på det privata bolaget Graf­lunds att renovera på de boendes villkor och därefter riktade krav till det kommunala Bostadsbolaget och politiska beslutsfattare om kommunalisering. Efter tre år av protester tog Bostadsbolaget över beståndet.
Situationen i Lövgärdet är så pass allvarlig redan nu att kommunen borde gå in och ta ansvar för Victoria Parks hela bestånd.
RS uppmanar de som drabbas av problem i lägenheten att vända sig till både Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen, men samtidigt förbereda sina egna protester. RS ställer sig helt och hållet på hyresgästernas sida och kräver en omedelbar upprustning av lägenheterna efter behov och utan hyreshöjningar. Om Victoria Park är oförmögen att genomföra detta behövs en omfattande kamp för att tvångsförvalta lägenheterna och sätta dem under samhällets demokratiska kontroll.

I slutet av mötet hördes röster från boende om att vi behöver stå enade mot Viktoria Park, med fortsatta möten och protester:
– Vi måste enas om vad som kan göras. Om en eller två anmäler situationen i lägenheterna gör det ingen skillnad, men om vi är 50 eller 100 som går samman gör det skillnad, sa en av hyresgästerna.
Sara Berlin är uppväxt i Lövgärdet och en av dem som ledde protesterna i Rannebergen:
– Lövgärdet besitter en otrolig kraft om vi går samman. De boendes protester är nödvändiga för att vinna. Vi måste organisera demonstrationer och göra våra röster hörda, sa Sara och möttes av applåder.

Efter Hyrsgästföreningens möte i Lövgärdet rådde det inga tvivel om att det finns en enorm ilska och frustration över Viktoria Parks lägenheter. Samtidigt resulterade mötet i fortsatt planering för demonstration och protester.
Hyresgästföreningen i Angered har visat sig vara stridbar och välorganiserad, med hundratals aktiva bostadsaktivister som insett att utåtriktad kamp och organisering är vägen framåt. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!