Fortsatt försämrad arbetsmiljö för lärarna

2013-01-28 15:39:00
Lärarnas Riksförbund (LR) publicerade nyligen en enkät om arbetsmiljön i Sundsvall. Det var medlemmar både in­om grundskolan och gymnasiet som svarat på arbetsmiljöenkäten.

Resultatet visar på en fortsatt försämring av arbetsmiljön för lärarna. Hela 89 procent anser att arbetsbelastningen har ökat under det ­senaste året. 81 procent av lärarna säger sig inte hinna med sina arbetsuppgifter under arbetstid, 52 procent att dem undervisar större grupper av elever nu jämfört med för två år sedan. Antalet lektioner per vecka har ökat för 38 procent av lärarna.

– Vi lärare har ett statligt ­uppdrag, men sedan lägger kommunen på allt från ’nolltolerans mot våld, hot och kränkande behandling’, till otaliga projekt som till exempel ”Värdskap”, som handlar om ett slags kundbemö­tandetänk. Vi har en ny läroplan, en ny skollag, ett nytt betygssystem och ett stort fokus på hur vi ska dokumentera, ’bevisa’ vad barnen kan, inte kan, vad vi har gjort och kanske inte har gjort! Till detta läggs årliga nedskärningar, omorganisationer, krav på budget i balans trots ett ökat antal elever i behov av särskilt stöd.
– Vi ska och vill bemöta alla barn och föräldrar på bästa sätt, men upplever ett obefintligt stöd från de styrande i kommunen. Vi har kämpat, via LR, för att få kommunen att ta fram hållbara riktlinjer och handlingsplaner för hot/våld mot personal, men det är som att prata med en vägg. Under mer informella sammanhang får vi höra saker som att ’det är nå’t man får räkna med, typ som poliserna’ eller ’passar det inte kan man väl byta jobb’. Min lista kan göras lång, alltför lång, säger ­Therese Lindberg, lokalombud för LR och RS-medlem i Sundsvall.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!