Fortsatt kamp för Lakeside

2015-04-02 13:45:54

foto: Mattias Bernhardsson
Linnea Bergmark från Haninges Ungdomsråd och aktiv i kampanjen Rädda Lakeside var en av talarna.

Kampen för att rädda Ungdomens hus Lakeside fortsätter. 25 mars hölls den andra demonstrationen för att stoppa uppsplittringen av verksamheterna. Den styrande koalitionen S, MP och C försöker att mot de aktivas vilja flytta verksamheten till Jordbro, trots att bara 30 av över 200 dansare får plats där.

–Vi demonstrerar återigen emot politikernas vanvettiga ”beslut,” för det finns ju inget riktigt beslut, om att splittra upp och i praktiken lägga ned verksamheterna på Lakeside, öppnade Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) demonstrationen. Robert blev senare även intervjuad i direktsändning av radio P4 Stockholm.

– Jag tycker det är vedervärdigt hur politikerna har agerat i processen. Lyssna på oss, backa tillbaka bandet och ge oss en chans, sa Cassandra Bergström, en av initiativtagarna till kampanjen Rädda Lakeside.

Flera andra tal hölls också av bland andra Linnea Bergmark från Haninges Ungdomsråd, Linnea Björnberg, Kristian Borelius och Thomas Hansen från Ormprojektet som är några av initiativtagarna till kampanjen Rädda Lakeside samt Anna Belstock från RoJ-teatern.

Lina Rigney Thörnblom och Mattias Bernhardsson, som båda sitter i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna och är aktiva i kampanjen, talade också. Alla var eniga – lyssna på de verksamma och aktiva inom kultur- och fritidslivet, stoppa uppsplittringsprocessen och satsa på kultur och fritiden i Haninge.

Likt den senaste demonstrationen var det ingen av de mest drivande nämndepolitkerna för att stänga ned Lakeside som vågade komma ut och möta demonstrationen. Däremot stannade Kent ”Renen” Johansson (S) till och appellerade till demonstrationen att ockupera huset för att förhindra en flytt – för att sedan gå in till nämndmötet och rösta FÖR en flytt av verksamheterna.

Nämndledningen befarade att Förvaltningsrätten skulle komma att riva upp beslutet om flytt från decembersammanträdet, efter att Mattias Bernhardsson hade överklagat beslutet. Därför hade frågan förts upp även på nämdens möte, men utan att frågan stått med i föredragningslistorna (som reviderades först på sittande möte) och precis som i december utan några som helst handlingar eller underlag.

Nämnden beslöt också att enas kring ett svar till Förvaltningsrätten som andas desperation: Mattias överklagande skulle avslås, då det inte fanns något beslut att överklaga(!). ”Vid tidpunkten av överklagandet fanns inte något sådant beslut gällande flytt av ungdomsverksamheten Lakeside som får överklagas enligt kommunallagen… Därmed finns heller inget formellt beslut om flytt av Lakeside”, skriver nämnden.

– Detta är deras svar trots att de i flera veckor hävdat att det visst finns ett beslut. Bara för några dagar sedan stod Christer Erlandsson (S) inför 60 ungdomar på Lakeside och sa: ”Den som hävdar att det inte finns ett beslut, den ljuger!” Det är minst sagt makabert. Om det inte finns ett beslut att överklaga, varför har då nämnden försökt verkställa en flytt genom en uppsägning av hyresavtalet och inbokning av flyttfirma? Överklagan handlade om att det inte fanns ett ”laga beslut”, det vill säga ett beslut som har gått rätt till. Detta försöker de slingra sig ur genom att fatta ett nytt likadant beslut med samma fel och brister som i det förra, säger Mattias Bernhardsson, som kommer att ge repliksvar till Förvaltningsrätten i veckan. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!