Fortsatt kamp krävs för Zahid Baloch

2018-04-25 11:23:50

foto: Offensiv
Allt annat än att Zahid släpps och ges asyl vore en fullständig skandal.

Förra veckan kom beskedet från norska utlänningsnämnden (UNE) att socialisten Zahid Baloch måste utvisas från Norge. Trots fysiska och psykiska ärr efter tortyr och en stor internationell kampanj vill de norska myndigheterna inte backa från sitt tidigare beslut. 

I beslutet står det, förutom att han har en ”plikt” att resa från Norge, att hans vårdbehov är otillräckliga. Samtidigt uppger de att de inte tror på honom när det gäller hotbilden från den pakistanska regimen.
Men under den senaste veckan har sju socialister i Karachi och Sindh gripits dels på grund av sina medlemskap i socialistiska organisationer och dels för aktiviteter mot statens repression och korruption. 

Zahids släkt har under tiden som han har tvingats gömma sig och fly mött denna repression på brutalaste möjliga sätt. Hans pappa blev överfallen och misshandlad av okända män efter att Zahid varit med och organiserat protester i Sverige mot den pakistanska regimen. De lämnade hans pappa blodig med en hälsning till Zahid.
Men detta är varken den första eller värsta gången. Offensiv har tagit del av pakistansk dokumentation från polis och obducent som visar hur farligt en utvisning av Zahid Baloch är. Sajjad Baloch, en av Zahids morbröder, blev mördad i Karachi 2012 på grund av att han hade gömt undan Zahid från regimen. Shamim Baloch, en annan av Zahids morbröder, blev mördad samma år i Karachi. Azeem Baloch, även denne morbror till Zahid, mördades 2014 efter att Zahid hade flytt landet.
Imran Baloch, Zahids kusin och medlem i BNM (samma parti som Zahid) blev mördad i Karachi 2012. Arshad Baloch, kusin till Zahid, blev mördad 2012 i Karachi i ett försök att tvinga fram Zahid som hade gömt sig. Bland dokumenten finns även en efterlysningsorder och husrannsakansorder efter Zahid på grund av hans medlemskap i BNM.  

UNE har fattat beslutet utan att träffa Zahid eller genomgå en förhandling i rätten. I beslutet framgår att de inte tror på Zahid och att han kan vara en internflykting i Pakistan. Men Zahid har efter att han blev tillfångatagen varit utsatt för tortyr av den pakistanska staten till den gräns att de trodde att han var död och dumpade därför hans kropp.
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna träffade honom under måndagen i flyktingfängelset i Trandum. I skrivande stund har Zahid suttit fängslad i sju veckor i Norge. Under en stor del av dygnet är han fängslad i sitt rum, och får endast vistas utomhus två gånger om dagen i femton minuter. Ett mål mat om dagen får de fängslade och det är en liten middag. Annars är det bröd och smör till frukost och lunch. De får inte köpa något och besökare tillåts inte ta med mat till de förvarstagna.
Massmördaren Breivik har det bättre i det norska fängelset än människor som har tvingats på flykt från krig och förtryck. Breivik har tre celler han får röra sig fritt emellan, med tv, tv-spel, motionsrum och studierum. Han får tvätta och laga mat, har en egen rastgård och ibland får han vistas i den stora rastgården när inga andra är där. 

Zahid har trots detta en fortsatt hög kampvilja och är beredd att bestrida UNE:s beslut. Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) fortsätter att ge stöd till Zahid. De tittar på enskilda ärenden och ser om de tycker att beslutet är fel och om det går att ändra. De ser fortfarande den möjligheten. Mycket kommer ändå att handla om hur mycket press som sätts på den norska staten och detta behöver fortsätta. Zahid hälsar och tackar alla vänner och kamrater som har visat sitt stöd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!