Fortsatta provokationer från Göteborgs Hamn

2009-06-17 17:38:49
I samband med att Hamn4an i Göteborgs hamn varslat om en två veckor lång övertids- och nyanställningsblockad, med start den 15 juni kl 16.00, har hamnens ledning stängt av fackligt förtroendevalda från sina fackliga uppdrag.

– Vi får inte längre hyra in oss på företagets lokaler och arbetsgivaren har sett till så att vi inte kan få ledigt för styrelsemöten. Den ledigheten är en förutsättning eftersom flera i styrelsen jobbar olika skift, säger Peter Annerback, ordförande för Hamn4an, till Offensiv.
Hamnens förhandlingschef Peter Svanberg skriver vidare att all facklig tid upphör att gälla för medlemmar i Hamn4an under konflikten. Hamn4an har kontaktat Medlingsinstitutet för att driva ärendet vidare.
Göteborgs Hamn trappar därmed upp offensiven mot Hamnarbetareförbundet och fortsätter med diskrimineringen. LO-förbundet Transport är det enda fack som arbetsgivaren förhandlar med. Därför kommer Hamn4an inte att få delta i förhandlingarna kring schemaläggningen i Älvsborgshamnen, trots att 95 procent av de som berörs tillhör Hamnarbetareförbundet.

Transports ordförande för Göteborgssektionen, Patrik Östbjerg, förklarar det så här:
– Vi har sagt att för att förhandla i samma rum som Hamn4an måste de ändra på sin organisationsstruktur. Som det är nu har förhandlarna inte mandat utan kan i slutet av förhandlingarna behöva avbryta för att fråga sina medlemmar vad de tycker.
Den mer direktdemokratiska förhandlingsordningen, där medlemmarna har en röst, passar inte in i ett LO-förbunds byråkratiska synsätt.

Hamn4ans rätt att bevara sina demokratiska strukturer är särskilt viktigt när högt uppsatta fackliga före- trädare angriper demokratiskt fattade beslut tagna på klubbnivå. I det här fallet från Transport men också Handels vice ordförande Tommy Tillgrens fördömande av den ”vilda” strejken bland Lagenaarbetarna i Jordbro.
Hamn4an har även antagit ett stöduttalande som skickats till arbetarna på Lagena.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!