Frankfurt: 30 000 tågade mot trojkan

2012-05-23 15:32:08
– Demonstrationen i tyska Frankfurt var så stor att man inte ens i mitten kunde se vare sig dess början eller slut. Myndigheternas alla försök att stoppa marschen hade misslyckats. Den 19 maj demonstrerade över 30 000 mot marknadens diktatur, berättar Michael Koschitzki från SAV (CWI i Tyskland).

Frankfurts kommunledning, en koalition mellan högerpartiet CDU och de Gröna, hade förbjudit alla demonstrationer under protestdagarna den 16-19 maj. Men till sist fick man ge tillstånd för en marsch den 19 maj.
Hela 5 000 poliser hade mobi­liserats till staden.
Dagarna innan den 19 maj arresterades hundratals aktivister som hade kommit till Frankfurt för att protestera och delta i de många möten som trots allt kunde genomföras.

Bakom den stora demonstrationen den 19 maj och protestda­garna stod ”Blockupy”, en bred kampanjorganisation som samlade Die Linke (Vänsterpartiet), Attac, fackliga organisationer, bl a lärarfacket GEW, SAV (CWI i Tyskland) med flera.
Varför protester just i Frankfurt? Staden är en av den europeiska kapitalismens huvudstäder. I Frankfurt har Europeiska centralbanken (ECB) sitt huvud­kontor.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!