Frankrike: Massprotester mot arbetarfientligt lagförslag

2016-03-16 12:05:02


Uppemot 100 000 tågade i den franska huvudstaden Paris mot regeringens attacker mot vanligt folk. Över hela landet gror ilskan.

Den 9 mars skakades Frankrike av strejker, skolockupationer och massdemonstrationer mot den så kallade socialistiska regeringens förslag till ny arbetsmarknadslag – El Khomri-lagen – som har fått sitt namn efter arbetsmarknadsminister Miryam El Khomri. Facken och de protesterande elev- och studentorganisationerna säger att den 9 mars bara var början.

Enligt facken deltog hundratusentals i de gemensamma demonstrationer som fackföreningar och studentorganisationer anordnade den 9 mars.
I huvudstaden Paris tågade mellan 80 000 till 100 000 på gatorna på eftermiddagen och på morgonen demonstrerade elever.
Samtidigt genomförde fyra fackförbund inom järnvägen en 36-timmars strejk för bättre löne- och anställningsvillkor samt nyanställningar, men strejken var också riktad mot lagförslaget.
Över 1 miljon har dessutom skrivit på en namninsamling på nätet mot de nya drakoniska arbetsmarknadslagarna som, om de genomförs, kör över lagen om 35-timmars arbetsvecka som infördes år 2000 för att skapa jobb till fler. Drygt en av tio är arbetslös i Frankrike, totalt nära 3 miljoner arbetslösa, och en fjärdedel av alla unga går utan jobb. Men istället för offentliga jobbsatsningar, som ”Socialist”-partiet har lovat, vill regeringen göra det lättare att avskeda anställda.

Arbetsgivarna ska bara behöva ange ”ekonomiska skäl för att rädda företaget” för att det ska finnas saklig grund att sparka personal. Anställda kan också sägas upp om de vägrar godta förlängd arbetstid med hänvisning till en ny arbetsorganisation eller att ”konkurrensen så kräver”.
Vidare föreslår regeringen att arbetstiden per vecka kan förlängas till upp mot 60 timmar, tillsammans med försämrad övertidsersättning och sänkta uppsägningslöner.
Överhuvudtaget innebär förslaget att lagstadgade rättigheter skjuts i sank och att graden av anställningsskydd ska bestämmas lokalt, utan förhandlingar med facket. ”Lagförslaget är ett historiskt misstag”, menade en tidigare rådgivare till regeringen.
Dagens svaga, impopulära regering under ledning av president Francois Hollande och premiärminister Manuel Valls lever i fruktan för att det växande missnöjet ska leda till nya protester och ett katastrofval nästa år.

Förslaget har splittrat vad som finns kvar av ”Socialist”-partiet.Även det studentförbund, Unef, som står partiet nära deltog i protesterna. ”Socialist”-partiet har under de senaste åren gjort det ena katastrofvalet efter det andra. Partiet har förlorat en tredjedel av sina regionala och lokala mandat i de val som har hållits.
För två år sedan satte partiet målet om att nå en halv miljon medlemmar till år 2017. Sedan dess har partiet förlorat ytterligare 40 000 medlemmar och medlemstalet har nu sjunkit ner till 130 000. Rekordlåga 19 procent anser att presidenten gör ett bra jobb. Regeringen har visserligen tvingats flagga för vissa ändringar, men är inte beredd att dra tillbaka förslaget, vilket facken och studentorganisationerna har krävt.

Med fortsatta upptrappade protester kan förslaget fällas. För tio år sedan fick den sittande högerregeringen efter en våg av beslutsamma massprotester och hot om generalstrejk  dra tillbaka förslaget om att unga under 26 år skulle kunna avskedas när som helst och utan motivering (CPE-lagen).
Regeringens högerpolitik får arbetslösheten att bita sig fast vid en rekordhög nivå och enbart under år 2014 försvann över 62 000 jobb i Frankrike.
Om inte regeringen drar tillbaka sitt förslag väntas nya protester den 17 och 31 mars.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!