Fredrik Reinfeldt var inte välkommen i ”verkligheten”

2008-03-12 11:17:46
Massiva elevprotester mötte Fredrik Reinfeldt när han besökte Burgårdens gymnasium i Göteborg under torsdagen. Moderaterna skulle presentera en ny ”kampanj” kallad ”Välkommen till verkligheten” som går ut på att moderaterna ska ut på skolor och arbetsplatser. Och nog fick statsministern känna på verkligheten när han kom till Burgården.

Eleverna började sprida nyheten om Reinfeldts besök och samlades långt innan statsministern kommit till skolan.
Kvällen innan hade de kontaktat Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna för stöd. Även elever från det närliggande Katrinelundsgymnasiet deltog i protesten.
Reinfeldt, som kom för att tala inför Barn- och fritidsprogrammet, möttes inte av de stämningar han hade hoppats på. När han närmade sig skolan möttes han av ett femtiotal elever som skanderade ”Reinfeldt våra pengar tar – ger till dom som redan har”. När han sedan klev innanför dörrarna på skolan strömmade elever till och ett hundratal följde honom och TV-kamerorna genom skolans korridorer: ”När han tagit ännu mer – se hur direktörer ler”. Talkörerna haglade över statsministern.

Försökte hindra eleverna

Rektorn försökte förgäves stoppa elevernas protest. ”Ni måste lämna korridorerna, det är alldeles för trångt” löd argumentet från rektor Inger Fredriksson.
– Det är denna verklighet som vi trängs i varje dag, svarade Nina Bengtsson från BF3C, som var kraftigt irriterad över skolans försök att stoppa protesterande elever.
Rektorn fortsatte att försöka tvinga in eleverna på lektionerna, men eleverna vägrade och protesten övergick spontant till en ”skolstrejk”. Eleverna vägrade att gå på lektioner i protest mot Reinfeldt. Då klev statsministerns livvakt fram, visade sin legitimation och sade till en elev: ”Jag är polis också. Ska jag gripa dig? Lyssna på din rektor och gå på lektionen.”
Eleven Johan Kutsomhais tyckte att det var för mycket:
– Att använda sig av sin polislegitimation för att försöka hota mig in på lektion är maktmissbruk.
De flesta elever Offensiv talade med var mest upprörda över moderaternas flirt med sverigedemokraterna. Senast visade det vid pressmötet i Landskrona, då man presenterade ett förslag som kräver att invandrare ska ha jobb och bostad innan de får ta hit sin familj.
Sedan följde en situation som för de flesta framstod som overklig. Tio uniformerade poliser anlände för att försöka tvinga in eleverna på lektionerna, men de insåg snabbt att detta skapade en irritation, samtidigt som en lärare ropade till rektorn att ta ut poliserna, eftersom ”Det inte är detta vi vill ha i media”. Poliserna lämnade skolan, men några civilpoliser anlände istället.
– Varför hämtar ni hit Reinfeldt om vi inte får säga vad vi tycker? ropade en kille i korridoren.
Rektorn kallade på fler lärare och personal. Hon menade att de som protesterar inte kommer från skolan och vill ha legitimationskontroll av alla. Men kontrollen visade bara att det var elever från skolan som protesterade (förutom ett tiotal från Katrinelundsgymnasiet) och rektorn måste hitta på nya argument. Nu fick elever bara vistas på den våning där deras klass hör hemma, och med hjälp av civilpolis tvingades eleverna nedför trappan.
– Detta är skitdåligt, vi får inte ens vistas på den skola vi själva går på. Polisen hotar att gripa oss för att vi säger vad vi tycker, sade Ribal El-Tabach, Munir Agini och Buki Aliu från samhällsprogrammet.
Stämningen på skolan var under hela protesten lugn, men avskyn mot Reinfeldt var tydlig, liksom ilskan över hur skolledningen med hjälp av polis hela tiden försökte hitta nya argument för att stoppa eleverna.

Fler protester att vänta

Medan övriga media gottade sig runt Reinfeldt, pratade Offensivs utsända med eleverna och annan personal om vad de tyckte om besöket. Detta skrämde skolan som med hjälp av polis försökte kasta ut Offensivs skribenter med hot om olaga intrång. Offensiv stannade dock kvar.
– Regeringens politik slår hårdast mot oss och våra föräldrar. Det är bara en pr-grej för att låtsas bry sig om förortens barn, svarade en tjej sin lärare som tyckte att eleverna skulle vara tacksamma för besöket.
När Reinfeldt sedan lämnade skolan följde fortfarande ett femtiotal elever honom till bilen: ”Reinfeldt, Borg och Littorin – avsätt dessa borgarsvin”.
Burgårdens elever har visat vilken ilska som präglar hela samhället och fler protester kommer att följa Reinfeldts besök i verkligheten.
Kristofer Lundberg
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!