Fri hyressättning ger fördubblad andrahandshyra

2012-11-28 15:57:44
Regeringen vill släppa hyressättningen fri. Detta gör att andrahandshyror för bostadsrätter kan fördubblas nästa år, enligt beräkningar från Hyresgästföreningen.

Regeringen har lagt fram förslag för att bostadsrättsinnehavare ska kunna ta ut hyra för ränte- och kapitalkostnader. I dagsläget är det bara tillåtet att ta ut en hyra på ­motsvarande en hyresrätt plus 10 procent.
Regeringen vill också ta bort möjligheten för andrahandshyresgäster  att i efterhand kunna gå till hyresnämnden för att få tillbaka pengar på en som man anser för hög hyra. Ett tredje förslag är att bostadsrättsinne­havare som bott minst ett år i sin lägenhet de senaste tre åren ska kunna hyra ut utan ”beaktansvärda skäl”.

Enligt beräkningar av Hyresgästföreningen leder regeringsförslaget till att andrahandshyror för bostads­rätter i centrala Stockholm kommer att mer än fördubblas.

Andrahandshyran för en etta i centrala Stockholm stiger från ­dagens 5 440 kronor till 10 300 kronor, en ökning på 89 procent! En tvåa beräk­nas kosta 15 000 kronor och en trea 19 500, vilket är ökningar på 124 respektive 132 procent.
Barbro Engman som är ordförande för Hyresgästföreningen menar att det blir mest företag som kommer att kunna betala sådana hyror och att de flesta unga inte har råd.
Om detta förslag går igenom kommer det att få stora ­konsekvenser. Redan nu ser vi en stor bostadsbrist och då främst bland unga, och de som har egen bostad lägger ofta majoriteten av lönen på hyran för icke sällan undermåliga lägenheter.
Det här förslaget belyser ytterligare behovet av byggandet av fler hyreslägenheter för att täcka behoven!
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!