Frige arbetarledarna i Iran

2011-10-20 13:26:18
Regimen i Iran har drastiskt trappat upp antalet dödsdomar och avrättningar i ett försök att skrämma oppositionella. I september avrättades över 100 fångar, oftast genom offentlig hängning.

Samtidigt har kända arbetaraktivister fängslats.
Rättvisepartiet Socialisterna har kontaktats av Irans Kommunistiska Parti som tillsammans med andra driver kampanj mot avrättningarna och arresteringarna. Den 5 november blir det demonstrationer runt om i världen, som RS och CWI kommer att delta i.
Bland de arbetarledare som sitter i fängelse finns:
  • Ebrahim Madadi och Reza Shahabi, vice ordförande respek­tive kassör i bussförarnas fackförening i Teheran. Ebrahim Madadi dömdes 2008 till 3,5 års fängelse och Reza Shahabi är fängslad sedan juni 2010. Mansour Ossanlou, välkänd ordförande för samma fackförening, frigavs av medicinska skäl, bland annat hjärtproblem, i juni efter över fyra år i fängelse.
  • Shahrokh Zamani är aktiv i  Peygiri, ”Kommittén för att bygga oberoende arbetarorganisationer i Iran”, som har bildats för att stödja organisering och arbetarkamp. Han är dömd till 11 års fängelse. Mohammad Jarahi har överklagat en dom på fem års fängelse. Behnam Ebrahimzade, både arbetar- och barnrättsaktivist, är dömd till sex år.
Rättvisepartiet Socialisterna ställer sig bakom de krav som den internationella kampanjen ställer:
  • Omedelbar frigivning av alla arbetaraktivister.
  • Alla politiska fångar måste friges.
  • Stopp för alla avrättningar.
Vi lägger också till att vi kräver stopp för utvisningar till Iran och stödjer bygget av de oberoende fackföreningarna och arbetarorganisationerna.
Regimen i Teheran fruktar all opposition, i synnerhet arbetarkamp och socialistiska idéer. De har den senaste tiden också attackerat satellit- och parabolantenner för att stoppa information.
Massdemonstrationerna   sommaren 2009, strejkrörelser i olika vågor sedan 2004 och en tilltagande ekonomisk kris har även skapat sprickor i toppen av den islamistiska diktaturen. Repressionen är ett uttryck för regi­mens återvändsgränd och des­peration.

Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!