Frige de kinesiska fem

2015-04-04 08:59:45


Kinesiska kvinnorättsaktivister har färgat bröllopsklänningar röda för att illustrera mäns våld mot kvinnor. Flera har nu fängslats av den kinesiska regimen.

Den kinesiska diktaturen firade Internationella kvinnodagen (den 8 mars) med att arrestera kvinnorättsaktivister, ett drag som har väckt vrede runt om i världen. Arresteringarna visar på den ökade repressionen under Xi Jinpings styre och även på hur kvinnors rättigheter idag kvävs i Kina.

Den 6 och 7 mars, dagarna innan Internationella kvinnodagen och även dagarna innan regimens årliga National Peoples Congress-möte skulle dra igång i Peking, arresterade säkerhetsstyrkor åtminstone tio kvinnor för att ha förberett protester mot könsförtrycket.

Detta var en transprovinsionell (i princip landsomfattande) aktion av den kinesiska polisen. Aktivister arresterades på olika platser – i Peking, Hangzhou och Guangzhou. Några av aktivisterna har släppts, men fem välkända feministiska aktivister är fortfarande omhändertagna. Deras namn är Wu Rongrong, 30 år, Zheng Churan ”Da Tu”, 26 år, Li Tingting ”Li Maizi”, 26 år, Wang Man, 32 år och Wei Tingting, 26 år. Li Tingting arresterades i Peking, Zheng Churan i Guangzhou och Wu Rongrong i Hangzhou.

Kvinnorna hade planer på att organisera protester i olika städer den 8 mars, en marsch i en park i Peking och att sätta upp klistermärken i kollektivtrafiken för att sprida ett budskap mot sexuella trakasserier.

De senaste åren har dessa aktivister blivit välkända för sina performance art som har väckt den offentliga medvetenheten kring kvinnors rättigheter i Kina. Detta inkluderar kampanjen ”Ockupera mäns toaletter” som krävde fler kvinnliga toafaciliteter på offentliga platser samt en aktion där de klädde sig i vita bröllopsklänningar täckta med röd färg för att protestera mot mäns våld mot kvinnor. De är medlemmar i Kvinnliga rättigheters aktionsgrupp, som bland annat kämpar mot könsdiskriminering.

Som tidningsmagasinet Time påpekade den 19 mars har de fem aktivisterna ”inte förespråkat att det kommunistiska partiet [som är ett monolitiskt diktatoriskt parti, reds anm] ska störtas”. Inte heller har de ”organiserat politiska stormöten, utan snarare använt performance art som ett sätt att utmana samhällets normer”.

Återigen har Xi Jingpings ultrarepressiva maskin slagit ned även mot en måttlig kritik inom systemet,
som de har gjort mot visselblåsare
mot korruptionen och människor som har kampanjat för etniska minoriteters rättigheter.

Den 12 mars rapporterades det att de fem officiellt har åtalats för att ha ”stört ordningen, startat bråk och provocerat fram problem”. Detta är en bred åtalspunkt som används flitigt av diktaturen för att tysta och fängsla regimkritiker – inklusive arbetar- och fackliga representanter samt ”politiska reform”-aktivister. Vid en fällande dom kan straffet bli så högt som fem års fängelse. De fem kan hållas i förvar i upp till 37 dagar innan myndigheterna beslutar om de ska gå vidare med formella åtal eller inte.

Efter att de fem har fängslats har det pågått namninsamlingar över hela Kina för deras frisläppande, men på många skolor och universitet har dessa aktioner stoppats av de lokala myndigheterna, där skolledningen har hotat med repressalier mot studenterna. Relaterade webbsidor och sociala medier har blockerats i Kina.

Internationella solidaritetsaktioner behövs omgående. CWI (Committee for a Workers’ International som Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av), som har en exemplarisk meritlista när det kommer till kampanjer mot sexism och diskriminering såväl som mot statlig repression, kan spela en nyckelroll i att initiera protester då vi har ett omfattande globalt nätverk och aktiva organisationer i över 40 länder.

Socialist Action, sympatisörer till CWI i Kina och Hongkong, appellerar till socialister och kvinnorättsaktivister internationellt att organisera protester genom att skriva till kinesiska myndigheter och anordna demonstrationer för att kräva frisläppandet av de ”kinesiska fem”.

Skicka protestbrev till den kinesiska ambassaden och anordna demonstrationer samt skicka kopior och foton av era protester till cwi.china@gmail.com. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!