Luleås kommunala bostadsbolag Lulebo har påbörjat den andra fasen i sin utförsäljning av 3 000 lägenheter.
I en rekordsnabb affär under sommaren fick bolaget Rikshem, med band till kommunalrådet Niklas Nordström (S), välja ut 1 400 lägenheter samt två äldreboenden och andra lokaler mot totalt 850 miljoner kronor och löftet att bygga 300 nya lägenheter i staden. Nu har ytterligare 1 600 lagts ut, av vilka 1 400 ska säljas de närmaste månaderna.
De 1 600 lägenheter säljs till högstbjudande. Utförsäljningen av allmännyttan rättfärdigas med antagandet att privata bostadsbolag behöver ”incentiveras” till att bygga nya bostäder i Luleå. Hur löftena om bostadsbyggande ska garanteras är osäkert.
Offensiv har frågat Lennart Gottnersson, aktiv i Hyresgästföreningen och boende i ett av de hotade husen på Örnäset sedan 33 år tillbaka, om vad han anser om Lulebos utförsäljning:
– Jag är ju emot den här affären. Vad många med mig är rädd för är att det blir en chockhöjning av hyrorna. Det är ju många äldre som bor här på området. Vi har ju ganska bra hyror, men ändå är det många som kanske ligger på gränsen och kanske inte har råd att bo kvar sen. Vart ska de ta vägen?
– På Hyresgästföreningen har man egentligen inte fått veta något. Man har försökt få veta vilka områden det skulle röra sig om och så, men det har varit locket på. Det är däremot många som har framfört sitt missnöje mot utförsäljningarna till Hyresgästföreningen.
– Många är oroliga. Lulebo har ju sagt att bofonderna inte ska röras, att de ska följa med lägenheterna. Men man vet inte om nästa köpare kommer att lägga beslag på pengarna vi har där.
Vad tror du utförsäljningen kommer att betyda för Luleå som samhälle?
– Dyrare hyror kommer det ju säkert att bli. Jag har inte riktigt förstått varför Lulebo måste sälja det här för att att bygga mer lägenheter? Vad har man för belägg för att det skulle bli så?
– Vad händer med de som står och har kötid på Lulebo? Kakan blir ju mycket mindre när de säljer ut. Från att vara kanske två år ifrån en lägenhet så – pang – blir det sex år! Det kanske blir att den som idag ändå har kunnat få en lägenhet kommer stå utan och vända sig någon annanstans, avslutar Lennart Gottnersson. ■