Frölunda i uppror mot skolnedläggning

2009-10-21 14:22:59
250 upprörda föräldrar samlades torsdagen den 15 oktober till ett informationsmöte om den nya skolstrukturen i Västra Frölunda.
Ett möte som inte gick politikernas och tjänstemännens väg, kritiken var massiv.

Förslaget innebär att Slottsbergsskolan stängs helt, Björkåsskolan får behålla 0-3-klasserna, men de äldre för- flyttas till Frölundaskolan, Järnbrottsskolan läggs ner och samtliga ska inrymmas i nya Frölundaskolan, f d Frölunda gymnasium som nyligen har stängts.

Skolchefen Bo Niklasson inled­de mötet med att prata om visioner och så snart han släppte in publiken för frågor, haglade protesterna mot att skolor stängs.
– Vi fick information om dessa planer för två veckor sen, trots att utredningen pågått sen i somras! Varför har vi inte fått vara med i den utredningen? var det många som frågade sig.
– Det här är så otroligt kortsiktigt. För ett år sedan lovade ni oss som valde Järnbrottsskolan att det skulle byggas en helt ny skola. Vad hände med de planerna?
Dessa frågor besvarades aldrig av skolchefen Bo Niklasson.
De över 100 föräldrar som gemen­samt gått från Slottsbergsskolan till mötet var främst upprörda över den nya skolvägen som går genom skogen.
– Kan du garantera min dotters säkerhet att gå genom den här skogen varje dag? Jag går inte själv här igen­om! sa en mycket upprörd förälder.
Svaret blev att arbetslösa ungdomar ska följa barnen till skolan varje dag. Vilket inte mottogs med jubel direkt.

Stadsdelsnämndens vice ordförande Joakim Larsson (MP) försvara­de stenhårt nedskärningarna. Det var många som trodde att han var från Moderaterna.
Den enda av stadsdelsnämndens politiker som fick applåder var Vänsterpartiets Ingabritt Holst, som fråga­de ”Har vi råd att stänga ner Slotts- bergsskolan?”. Vad hon emellertid inte nämnde var att hon i juni röstade för utredningen för en stängning av skolan!

Ju fler frågor som inte besvarades, desto mer upprörd blev stämningen. När en pressad skolchef till sist frågade mötet ”Var ska vi skära ner istället?”, lät svaret inte vänta på sig: ”Skär ner på politikerna!”
– Ni har under flera år skurit ner och många barn behöver extra hjälp. Idag går det 12 barn i mitt barns klass. Nu föreslår ni att klasserna ska bli uppemot 24 barn per klass. Det finns pengar. Ni lägger ut 3,5 miljarder på kriget i Afghanistan. Varför låter ni barnen och de äldre betala? frågade Hamid Masuominejad.
Men han fick inget svar.
Droppen nåddes när stadsdelsnämndens ordförande Sören Björkman i ett desperat försök att sälja den nya skolan sa:
– Det är inte bara ni som väljer skola, utan det ska ju även era barn göra!
– Är du helt dum i huvudet? Av­gå ditt stolpskott! sa en mycket upprörd Leif Sand, förälder på Slotts- bergsskolan.
När mötet var slut fortsatte mötet utanför med de kvarvarande föräldrarna som bytte nummer med varan­dra och planerade protester och skol- strejker. Sista ordet är långt ifrån sagt i denna fråga. Beslutet ska fattas i början av december. Fram till dess  krävs det fortsatta och kraftfulla protester.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!