Frustrationen i världen växer sig allt starkare

2013-02-20 13:50:35
Det är minst sagt en turbulent tid som vi är inne i, konstaterade Per-Åke Westerlund, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna, då han öppnade RS-kongressens första mötespunkt, som berörde den ekonomiska, politiska och sociala situationen i världen.

– Vi är inne i åtstramningarnas tid. Frustrationen växer och bubblar framför allt i södra Europa. Den 14 november genomförde fackföreningarna i Europa den första gemensamt planerade generalstrejken i Europa. I Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Grekland, o s v, strejkade och demonstrerade 100 000-tals arbetare mot nedskärningarna.
– Grekland och likaså Spanien går nu mot en snabb radikalisering, något som inte setts på flera år. Det blir allt mer påtagligt att EU oroas över  tanken att behöva tvinga Grekland att lämna EU.
– Även inbördeskriget och Frankrikes militära ingripande i Mali är ett uttryck för kapitalismens och imperialismens globala kris.
Även Per Olsson berörde situationen i Grekland.
– Arbetslösheten i Grekland bland unga ligger just nu på 60 procent, samtidigt som det är lika dyrt att bo i Grekland som i Sverige.
Vidare nämndes även situationen för kvinnor i Egypten och hur vår systerorganisation står i ledningen för gruvprotesterna i Sydafrika.

Joel Eriksson höll ett väldigt demonstrativt inlägg där han med hjälp av en tröja och en sax visade på de ofantliga vinster som storföretagens vd:ar och toppskikt gör, genom att pressa ner lönerna för dem som sliter i fabrikerna.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!