Fullmatad bok om Kuba

2018-02-05 13:49:21

foto: Carlssons


I april i år väntas Raul Castro avgå som Kubas president. Då har det gått 1,5 år sedan hans bror och landets ledare sedan revolutionen 1959, Fidel Castro, dog. Dessa stora förändringar kommer att öka det redan stora intresset för utvecklingen på Kuba.

Den senaste upplagan av Thomas Gustafssons fullmatade bok, Kuba – En färd genom historien, handlar om både dagslägets många utmaningar och om landets historia. De drygt 700 sidorna täcker både politik, kultur och samhällsliv.
Thomas Gustafsson är långt ifrån okritisk, samtidigt som han står långt ifrån högerns hets mot Kuba. Hans böcker baseras på många och långvariga besök.
Revolutionen 1959 ledde till att kapitalismen avskaffades på Kuba. Under 30 år fick Kuba stort ekonomiskt stöd från Sovjetunionen. Makten hölls av en styrande byråkrati, som under lång tid hade massornas stöd. De miljoner som defilerade förbi Fidel Castro efter hans död var inte utkommenderade, skriver Thomas Gustafsson.
När stalinismen i Sovjet och Östeuropa kollapsade rasade Kubas ekonomi med 40 procent. Men trots privatiseringar och att utländskt kapital har bjudits in har kapitalismen tre decennier senare inte återupprättats.

Thomas Gustafsson redogör för hur endast en tredjedel av barnen gick i skola före revolutionen och en fjärdedel av befolkningen var analfabeter. Trots att flera reformer har urholkats de senaste 20 åren skiljer sig Kuba från många andra länder: ”Här finns inga gatubarn. Till skillnad mot övriga Latinamerika har alla barn skor på fötterna och är välnärda. Betydligt färre tiggare, utslagna och psyksjuka lever på gatorna i Havanna än på gatorna i Stockholm”.
Han hänvisar också till en äkta solidaritet mellan folk, att skolorna är de bäst underhållna byggnaderna och att landet har dubbelt fler läkare per invånare än Sverige. Ett annat exempel är att Kuba är så mycket bättre än exempelvis USA-styrda Puerto Rico på att hantera de ökande naturkatastroferna som orsakas av klimatkrisen.

Dessa resultat av revolutionen, som fortfarande finns i minnet hos många, har inneburit en broms för kapitalismens återkomst. En annan är närheten till Centralamerika, som inte erbjuder ett attraktivt alternativ för Kubas invånare.
Det betyder inte att processen har avstannat. Venezuelas ekonomiska kollaps har kraftigt minskat den billiga oljeimporten och lett till elbrist på Kuba.
Thomas Gustafsson visar också hur omfattande privatiseringar och ”reformer” har ökat klyftorna i landet. Den privata sektorn omfattar idag 600 000 arbetare, varav en halv miljon är egenföretagare. Löneskillnaderna har ökat från 1 till 4 år 1990 till idag upp till 1 till 50.
Det finns ett växande missnöje över löner, priser, bostads- och matbrist. Men det saknas kollektiva alternativ. 54 000 unga lämnade landet år 2016, de flesta med akademiska examen.
Thomas Gustafsson visar hur armén har den avgörande kontrollen över ekonomin. Dess holdingbolag GAESA, med 300 bolag, kontrollerar 89 procent av exporten och anställer 25 procent av arbetskraften. Dess högste chef, Luis Alberto, var tidigare gift med en dotter till Raul Castro. Hans yngste son Alejandro och sonsonen Raul Guillermo är båda högt uppsatta officerare inom militären och säkerhetstjänsten.

Under Obama försökte USA-imperialismen att påskynda ett systemskifte med ökad handel istället för den långvariga blockaden. Nu med Trump trappas istället blockaden upp – exempelvis riktad mot de lyxhotell som ägs av arméns bolag som står för en stor del av landets inkomster av utländsk valuta. Trumps linje innebär också att bristen på mediciner ökar.
Regimens nuvarande politik leder mot kapitalismen, men det finns också en stor oro att landet på nytt ska sväljas av USA-imperialismen. För regimen framstår därför Kina och Ryssland som modeller, något som säkert har förstärkts av Trumps politik.
Den kubanska revolutionen gav stora landvinningar för landets arbetare och fattiga. Att revolutionen isolerades till ett land och regimen knöts upp till Sovjet innebar samtidigt att den stannade vid ekonomiska och sociala förändringar, utan att upprätta en verkligt demokratisk socialism där arbetarna styr.
Globala händelser, framför allt revolutioner i Latinamerika och ökat stöd för socialism i USA, blir tillsammans med motståndet mot kapitalism på Kuba självt avgörande för att försvara revolutionen. En fullbordad kontrarevolution skulle betyda ett enormt nederlag.
Thomas Gustafssons rika bok ger en helhetsbild och fakta för alla som vill följa Kuba. ■

Titel: Kuba – En färd genom historien
Författare: Thomas Gustafsson
Förlag: Carlssons
Antal sidor: 739
Utgivningsdatum: juli 2017


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!