Fullt stöd till ockupationen!

2017-02-01 14:07:32

foto: Mats Andersson/TT


Rättvisepartiet socialisterna ger sitt helhjärtade stöd till ockupationen av BB i Sollefteå som startades på måndagskvällen.
Det är ett initiativ helt i linje med de kamptraditioner som finns i regionen och är ett exempel på den typ av kamp som kommer att behövas för att vända utvecklingen av nedskärningar.

Vi har under året betonat att det skulle behövas en upptrappning med skarpare kampmetoder eftersom namnlistor eller inte ens rekordstora demonstrationer fått politikerna att backa. Därför är initiativet till ockupation helt rätt!

Sebastian Gunnesson som är en av talespersonerna för ockupationen berättar för Offensiv att de kräver att ha kvar BB i Sollefteå.
– Vi vill att alla ska ha rätt till trygg förlossningsvård i närområdet. Politikerna slutade lyssna på oss för länge sedan. Nu måste vi agera! Första ockupationsnatten var det 18 stycken som sov över på BB.
Sebastian berättar att de känner starkt stöd från befolkningen. De har fått stöd med kaffe och fika.
– Om man vill hjälpa till kan man hjälpa att komma och delta i ockupationen.
– Vi kräver att politikerna river uppstängningen av BB!
– Vi kämpar på och kommer att fortsätta ockupera!

Förutom stängningen av BB som beslutats att genomföras denna vecka, så tog Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut den 24 januari om att föreslå för regionfullmäktige att den akuta kirurgin ska avvecklas på Sollefteå sjukhus.
Idag har regionstyrelsen(fd landstingsstyrelsen) ett extramöte för att snabbt ta beslut om akutkirurgin i Sollefteå.
Det är oerhört viktigt att ockupationen nu får så stort stöd som möjligt! Patientföreningar, personalens fackföreningar och övrig fackföreningsrörelse måste ge sitt stöd till ockupationen.
– Två frågor har varit viktiga att diskutera senaste tiden: Vilka kampmetoder kan användas och varifrån ska pengarna tas till upprustning av vården?
Ockupation är helt rätt väg att gå. I Sollefteå finns kamptradition av ockupation. Sömmerskorna på Eiserfabriken ockuperade fabriken då den skulle läggas ned på 1980-talet.
Ett annat nyare exempel är Dorotea. Där lyckades befolkningen stoppa nedläggningen av sjukstugan genom ockupation under flera år.
Ytterligare kampmetoder skulle vara lokala strejker till stöd för sjukvården.

Vi menar att vi inte kan acceptera hur många sparförslag som helst. Det är uppenbart att landstinget behöver kraftiga ekonomiska tillskott för att kunna upprätthålla en bra vård. Varifrån ska pengarna till det tas? Det är en berättigad fråga. Krav måste riktas till staten och regeringen som dessutom leds av f.d ådalsbon Löfven.
Vi menar att pengarna måste tas där de finns! Hos de rika, storföretagen och bankerna. Sveriges BNP har ökat med över 500 miljarder kronor sedan 2010 och ligger nu på nära 4 000 miljarder. Privata bolag tillåts göra miljardvinster på skattepengar inom välfärden och vapenindustrin pumpas upp med nya miljarder. Klyftorna tillåts öka och de rika blir rikare osv. Pengar finns alltså men i fel fickor. Det är dessa resurser vi måste kämpa om. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!