Fyra miljarder kronor till Volvos aktieägare

2009-02-11 18:43:13
Fyra miljarder kronor vill Vol­vo Group dela ut till sina aktieägare för helåret 2008. Den höga utdelningen sker trots att efterfrågan på lastbilar och andra tunga fordon störtdök under sista kvartalet 2008. Volvos anställda däremot har fått kän­na av krisen.

– Det är extremt provocerande. Vi har suttit i minst tio förhandlingar kring de varsel som varit på fabriken. Hela tiden har vi fått höra att det inte finns pengar. Detta är ett bevis om motsatsen, säger Jan-Olov Carlsson, Vice Ordförande Metallklubben på Volvo Umeverken, till Offensiv.
Hittills under 2008 och 2009 har 16 255 anställda på Volvo fått besked om avsked, varav 7 670 i Sverige. Aktieutdelningen på 4 miljarder för hel­året 2008 motsvarar årslönen för cir- ka 10 000 svenska industriarbetare.
Volvo Groups bokslut färgas av det hammarslag som drabbade världsekonomin under oktober 2008. Koncernen vände från rekordvinst under andra kvartalet 2008 till en förlust på 1,3 miljarder kronor under det fjärde kvartalet. Under fjärde kvartalet levererades 60 000 lastbilar – en minskning med 22 procent jämfört med samma kvartal 2007.

Volvo räknar med en mycket hård tid för lastbilsindustrin. Enligt Volvo kommer den europeiska marknaden för lastbilar att minska från 320 000 ifjol till 180 000 under 2009. En liten ljuspunkt för Volvos arbetare kan vara att koncernen det senaste kvartalet minskat sina lager med 11 procent. Det innebär att försäljningen rullat på snabbare än produktionen. När lagren är tömda kan produktionstakten åter öka något.
Aktieägar­nas misskötsel av Volvo är monu- mental. Under guldåren 2003-2007 gjorde företaget vinster (efter skatt) på 56,8 miljarder kronor, men utdelning­en till aktieägarna låg på 59,4 miljarder kronor. Detta innebär att Vol­vo nu står svagare än man gjorde innan rekordåren.
Volvo Group rankas också som ett av de företag på Stockholmsbörsen som är mest känsliga för ändrade valutakurser, lågkonjunktur eller bankkollapser. Ägarnas misskötsel kombinerat med behovet av stora långsikti- ga investeringar i miljövänlig teknologi är kraftfulla argument för ett statligt ägsande, under löntagarkontroll, av svensk fordonsindustri.
Patrik Brännberg

Presstopp Enligt Dagens Arbete den 9 februari har Olle Ludvigsson som IF Metalls representant i bolagsstyrelsen (och etta på Socialdemokraternas EU-lista) inte reserverat sig mot aktieutdelningen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!