Gatublockader för klimatet

2018-11-21 11:22:24

foto: Arne Johansson


Sebastian Salazar (RS).”Internationell solidaritet, vi har bara en planet”, löd ett av slagorden under lördagens fredliga men spektakulära gatublockader av Strömgatan och Strömbron i Stockholm.

Flera rullande blockader under tre minuter i taget genomfördes som resulterade i långa bilköer, men som på grund av sin kortvarighet och informativa flygblad ändå höll både stoppade bilister och närvarande poliser lugna.
Under samlingen innan lades stor vikt vid både syftet att öka trycket mot makthavarnas passivitet i klimatfrågan och betydelsen av att det skulle bli en alltigenom fredlig icke-våldsaktion, som inte skulle riskera mer än eventuella böter för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet gentemot polisen. Allt gick också bra. Stämningen efteråt var uppåt och lättad bland de uppåt hundratalet unga, medelålders och äldre deltagarna, parat med en bestämd vilja att trappa upp.
– Det här är jätteviktigt, vi har en skrämmande kort tid att göra en ändring, sade en ung sjuksköterska till Offensiv som hade hört talas om aktionen genom vänner.

Sebastian Salazar, en av Rättvisepartiet Socialisternas unga medlemmar som deltog med liv och lust i aktionen, har länge känt sig fru­strerad över bristen på handling i den allra viktigaste frågan om klimatet.
– Ingen har tagit frågan på tillräckligt stort allvar. När vår överlevnad står på spel är det motiverat med civil olydnadsaktioner. Även den socialistiska och antikapitalistiska vänstern behöver fokusera på handling för klimatet för att vinna respekt bland klimatorganisationerna. Inget kommer heller att hända förrän den breda vänstern, miljö- och fackföreningsrörelsen går samman, betonar han.
Aktionen presenterades som en spontant organiserad svensk del av ”Extinction Rebellion” (på svenska ”utrotningsuppror”), en ny civil olydnadskampanj som bara 17 dagar innan lanserades inför ett tusental aktivister i London, med ett upprop undertecknat av ett hundratal akademiker och miljöaktivister.
”Vetenskapen är klar, fakta är obestridliga, och det är orimligt för oss att låta våra barn och barnbarn bära den fruktansvärda bördan av en oemotsvarad katastrof som vi har ställt till med”, heter det i uppropet, som också slår fast att regeringarnas avsiktliga passivitet har brutit det ”sociala kontraktet”. Och då är det ”inte bara vår rätt, utan vår moraliska skyldighet, att göra uppror för att försvara själva livet”.
Vidare uppmanar uppropet till en medborgarförsamling som kan arbeta tillsammans med forskarna för att utarbeta en plan för snabb avkarbonisering av ekonomin, med sikte på noll i nettoutsläpp redan år 2025.


Under ”Rebellion Day”
(upprorsdagen) den 17 november blockerade enligt tidningen The Independent 6 000 aktivister vägarna vid fem centrala vägkorsningar i London i protest mot regeringens passivitet. Enligt The Guardian var detta ”en av de största fredliga civil olydnadsaktionerna i Storbritannien på årtionden”. Även i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland och USA genomfördes samtidiga aktioner.
Ett riksupprop från Klimatsverige och Klimataktion uppmanar samtidigt till stöd för skolflickan Greta Thunberg, som talade på lanseringsmötet i London, och hennes vänners initiativ till klimatstrejker varje fredag, med hashtags som #FridaysForFuture, #Klimatstrejk och #ClimateStrike.
Fredagen innan FN:s nya klimattoppmöte i den polska kolstaden Katowice, COP 24, den 30 november uppmanas också alla att sprida dessa protester från ett tjugotal kommuner till små och stora aktioner utanför snart sagt varje kommunhus över hela landet, där också medborgarförslag kan överlämnas till de lokala politikerna.

Det är troligt att vi får se allt fler aktioner av detta slag i framtiden. Den verkliga utmaningen för socialister ligger i att på alla sätt försöka länka samman våra fackföreningar och de sociala rörelser de är aktiva i till gemensamma massaktioner med den nya klimatrörelsens unga och befrukta alla berörda med insikten om att det inte är ”vi”, utan det kapitalistiska systemet, som är roten till det onda.
Utan en socialistisk renässans för insikten om att storfinansens makt och ägande av banker och strategiska företag måste brytas för att möjliggöra en demokratiskt planerad omställning av samhället, sågar kapitalismen snabbt av de försvagade grenar som vår existens på planeten vilar på.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!