Gauche Révolutionnaire (CWI Frankrike): Lyckad socialisthelg i Montelimar

2018-10-17 11:38:21

foto: Vilgot Karlsson
Ett 50-tal deltog i den inspirerande Socialisme 2018.

Lördagen den 13 oktober arrangerade Gauche Révolutionnaire sud-est (sydöstra sektionen av RS systerparti i Frankrike) ”Socialisme 2018” i Montelimar.

Det var en heldag bestående av diskussioner kring det aktuella politiska läget i Frankrike och världen över, samt socialistiska analyser kring förtryck och orättvisor. Ett femtiotal personer i alla åldrar deltog.
Dagen inleddes med en diskussion om klimatet och kapitalismens oförmåga och ovilja att stoppa klimatförändringarna. Därefter följde flera seminarier om kampen mot sexism, antirasistisk kamp, Marx 200 år med mera.
Särskilt intressant var seminariet om Nya Kaledoniens folkomröstning för självständighet från Frankrike eftersom folkomröstningen äger rum om knappt en månad. Bland annat nämndes hur ursprungsbefolkningen fick rösträtt cirka 100 år efter att Frankrike koloniserade ögruppen 1853, att 90 procent av alla förmögenheter ägs av europeiska bosättare eller deras ättlingar samt att ungdomar har startat en rörelse i protest mot de miljöfarliga nickelgruvorna.

Efter seminarierna hölls en paneldebatt om bland annat kampen mot regeringen och nödvändigheten av ett nytt parti som kämpar för arbetares intressen.
Rémi Fumat (järnvägsarbetare och fackligt aktiv) berättade om den 3 månader långa järnvägsarbetarstrejken och Gilles Reynaud (Okuvade Frankrike) berättade om sin situation som arbetare inom kärnkraften samt om sitt kandidatskap i EU-valet i maj. Rachel Mahé (Gauche Révolutionnaire) avrundade med att tala om vilken sorts organisation som behövs för att kunna utmana Macronregeringen.
Samanfattningsvis var stämningen god, diskussionerna (som ofta fortsatte efter seminarierna) många och det var många nya människor som deltog.
– Det är ett tecken på ökande politisering, människor söker efter ett alternativ och finner det i vårt parti, sa Rachel Mahé.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!