”Gemensam kamp kan trycka tillbaka rasisterna”

2014-11-12 13:20:19

foto: Sebastian Olsson
500 personer samlades i Stockholm.

Den 9 november samlades cirka 500 personer på Sergels torg i Stockholm för en manifestation till minne av kristallnattens offer och mot den växande facismen i Europa. Många olika organisationer fanns representerade med flaggor och banderoller.

Joakim Philipson från Judar för israelisk-palestinsk fred höll manifestationens första tal om Kristallnatten i Nazityskland den 9 november 1938  som blev inledningen till Förintelsen. Han  sa vidare:
– För ett år sedan marcherade nazister återigen på Stockholms gator. De hade fått tillstånd att genomföra en sympatiaktion med sina nazistiska kumpaner i Grekland. Det otroliga är hur de kunde få tillstånd just detta datum. Med någon liten kunskap om historien och betydelsen av detta datum kan en sån manifestation inte kallas annat än hets mot folkgrupp!

Från Rättvisepartiet Socialisterna talade Ammar Khorshed som började sitt tal genom att ge deltagarna en påminnelse om alla de som fallit offer för det nazistiska våldet även i dag. John Hron, Björn Söderberg och många fler blev alla mördade av nazister.
Även den grekiska artisten Pavlos Fyssas mördades förra året på grund av sin tydliga antirasistiska kamp. Mördarna var anhängare till det växande nazistiska partiet Gyllene Gryning och det är grekiska antirasister som nu har manat till denna europeiska protestdag mot den växande fascismen i Europa.
– Det är gemensam kamp för socialistiska krav som krävs för att trycka tillbaka fascismen, även här i Sverige, sa Ammar.
Det hölls flera andra bra tal av bland annat Linje 17 mot rasism. Poetry Slam av Mariama Jobe och musik med Elise Borderline bjöds det också på under dagen.
Efter detta tändes facklorna och fackeltåget gick under slagord och talkörer mot Mynttorget. Vi får aldrig bli tysta och aldrig ge nazismen utrymme på gatorna.

I Luleå hölls en manifestation mot rasism och fascism till minne utav Kristallnattens offer den 8 november. Arrangörer var Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Rasismfritt Luleå, Asylrörelsen i Norrbotten och Ung Vänster. ■