”Gigantiska bidrag till de rikaste”

2007-04-18 15:17:43
Högerregeringens vårbudget betyder enligt en granskning av riksdagens utredningstjänst dramatiska orättvisor.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten m m kan ge höginkomsttagarfamiljer med stora förmögenheter och villa i Djursholm eller i Fredrik Reinfeldts hemkommun Täby mellan 130 000 kronor och 270 000 kronor mer per år – samtidigt som de nästan dränks av aktieutdelningar.
Under tiden kan en ensamstående arbetslös förlora 24 000 kronor på ett år på grund av den försämrade a-kassan, medan studenter och pensionärer kammar noll.

Enorm omfördelning

Detta betyder en enorm omfördelning från fattiga till rika.
– Regeringen genomför ett gigantiskt bidragspaket till de rikaste i samhället, anklagade också med all rätt miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson i riksdagen.
Den moderata finansministern Anders Borg försvarar sig med att inkomstspridningen har ökat med 17 procent även under socialdemokraternas och stödpartiernas tid vid makten.
Men när han nu mumlar om att kompensera ”låg- och medelinkomsttagare” med ett nytt jobbavdrag eller borttagen värnskatt, är det viktigt att veta att även detta är falsk varudeklaration. Vi är nu på väg mot en ”platt skatt” som ger ännu mer åt landets redan rika.

Höjda räntor

Regeringen har samtidigt fräckheten att skylla de oundvikligt höjda räntorna på de lågavlönades i verkligheten alltför låga lönekrav.
Till och med den den före detta finansministern Pär Nuder (s) undrar nu om det inte är dags för kompensationskrav i avtalsrörelsen. Framförallt gäller det nu att inte vika en tum i förhandlingarna för byggnadsarbetarna och de lågavlönade inom Fastighets, Hotell och Restaurang och Kommunal.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!