Glesbygdsskola nedläggningshotad

2008-01-23 13:00:09
Luleå kommuns landsbygd hotas av ett dråpslag när Kvarnåskolan i Niemisel riskerar nedläggning. En nedläggning skulle innebära att lyset släcks för hela Råneå älvdal.

Därför samlades förra veckan ett drygt hundratal berörda till ett stormöte i Kvarnåskolans matsal.
– Barn och utbildningsnämnden (Bun) anser att det är för lite elever i skolan för att få en bra gruppdynamik och därför utreds en nedläggning av skola och fritids, sade för- och grundskolechef Maria Lundgren och visade siffror på att det idag finns 28 barn och att det skulle bli färre. En nedläggning skulle spara nästan två miljoner kronor.
Hon fick dock snabbt svar på tal av mötesdeltagarna.
– De där siffrorna stämmer inte. Idag finns det 32 barn i skolan, inte 28. Dessutom försvinner inte kostnaden för skolan för att ni flyttar. Kostnaden flyttas bara till ett annat ställe i kommunen, sade Ulf Nilsson.
– Om man skulle riva skolan skulle det kosta minst 4-5 miljoner, sade en annan förälder.
Flera berättade om effekterna av en nedläggning.

Tre timmar i buss

– Mina barn måste åka kvart i sju från Bjurånäs till skolan. Det blir nästan tre timmar i buss varje dag för barn som är 7-8 år. Det är helt orimligt, sade Malin.
– Vad är det för pris på att bussa 6-åringar flera timmar till Råneå?, frågade Ulf Nilsson Bun:s ordförande, men fick ett undvikande kvar.
– Vad finns det för kommunikation i kommunen? Ni har stött flera projekt för att utveckla samarbete och näringsliv här ute och sedan går ni och gör det här som är döden för bygden, sade en man.
– Politikerna lovar att barnen kan få gå i grannbyn Gunnarsbyns skola (som tillhör Bodens kommun). Men vad är det som säger att den är kvar om något år? Bun-politikerna som är här ikväll skyller ifrån sig med att deras uppgift är att se till skolans budget, inte hela bygdens framtid. Men flera av dem sitter i kommunstyrelsen som ska se helheten. De skiter i sitt eget beslut att det ska göras en konsekvensanalys för hela samhället innan man genomför sådana här åtgärder, sade Göran Thyni, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och ledamot i landsbygdskommittén.

Budgetblinda

Inget löfte gavs av politikerna, men eventuellt kommer frågan upp till kommunstyrelsen om att skjuta till extra pengar för Kvarnåskolan. Nu gäller det för alla som kämpar för skolan att hålla trycket uppe.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!