Global aktionsdag för demokrati i Hongkong och Kina

2017-10-19 21:59:12


Leung Kwok-hung ”Longhair” (t.v) och Sally Tang Mei-ching (t.h).

I 22 städer i 20 länder genomfördes protester utanför Kinas ambassader och konsulat, liksom vid Hongkongregeringens handelskontor, torsdag-fredag den 12-13 oktober. Protesterna var en del av en nyligen lanserad internationell kampanj, Global solidaritet – stoppa repressionen i Hongkong.

Den långa listan på proteststäder inkluderar Taipei, Colombo, London, Berlin, Wien, Bryssel, Mexico City, Lissabon, Stockholm, Paris, New York, San Francisco, Chicago, Kuala Lumpur, Melbourne och Vancouver.
Detta är den mest omfattande internationella solidaritetsaktion som någonsin har organiserats till stöd för demokratiska rättigheter i Hongkong.
Protesterande i Bangalore i Indien trotsade ett polisförbud för att kunna genomföra sin demonstration, medan antidemokratiska lagar som avsevärt begränsar yttrandefriheten innebar att endast en modig ung kvinna i Moskva, Ryssland tilläts att protestera utanför den kinesiska ambassaden.

Protesterna och kampanjuttalandena från Stoppa repressionen i Hongkong redovisades på en presskonferens i Hongkongs lagstiftande församling den 13 oktober. Uttalanden av tre ledamöter i det irländska parlamentet – Paul Murphy, Ruth Coppinger och Mick Barry – visades på video, vilket underströk att detta inte är någon enstaka protest, utan början på en kampanj för att öka det internationella trycket på den icke-valda Hongkongregeringens senaste attacker på de demokratiska rättigheterna. En annan video på Facebook från kampanjanhängare i Hongkong visades över 20 000 gånger de tre första dagarna.
Sally Tang Mei-ching från Socialist Action (CWI i Hongkong), som är kampanjens samordnare, beskrev den nyligen utövade repressionen i Hongkong som oemotsvarad.
– Vänsterledamöter, arbetaraktivister och fackliga representanter i olika länder har nyligen hjälpt till med att lansera denna kampanj, som organiserats genom en rad internationella solidaritetsaktioner, sa Sally och fortsatte:
– Den internationella solidariteten från gräsrotsorganisationer och vanligt folk kan komma att uppmuntra ytterligare massmotstånd mot repressionen i Hongkong och i fastlands-Kina.

På presskoferensen deltog även den avsatte parlamentsedamoten ”Long Hair” från League of Social Democrats (LSD, Socialdemokratiska förbundet), ett av huvudoffren för regeringens odemokratiska utrensningar.
Kampanjen kräver frigivning av de politiska fångarna i Hongkong. ”Politiska fångar” är en term som den Pekingkontrollerade Hong-kong­regeringen starkt avvisar. Användningen av domstolar för att utfärda hårda fängelsestraff för demokratiaktivister, inklusive många yngre och framträdande representanter för 2014 års ”paraplyrevolution”, uppfattas allmänt som en politiskt motiverad attack mot demokratirörelsen och ett försök att kriminalisera massprotester.
En ny rättegång mot 20 aktivister hölls den 13 oktober. De åtalade anklagades för att ha trotsat en domstolsorder om att utrymma ockupationsplatsen Mongkok under paraplyprotesterma, och samtliga 20 befanns skyldiga. Denna utgång var förväntad med tanke på det rådande repressiva klimatet i Hongkong. Straffen kommer att delges under nästa vecka och det befaras att många – om inte samtliga – av de 20 också kommer att hamna i fängelse, där 16 unga aktivister redan avtjänar straff för demokratiprotester.
Regeringens politiska utrensning riktas särskilt mot de mer radikala och kamporienterade delarna av demokratirörelsen.

Stoppa repressionen i Hongkong har också startat en namninsamling som har undertecknats av parlamentsledamöter, politiska vänsterpartier och fackliga aktivister i över 15 länder. Den har undertecknats av ledare för landsomfattande studentorganisationer i två länder, Spanien och Malaysia. Kampanjen vädjar om fler undertecknare, särskilt från individer och organisationer som är aktiva i masskamp.
– Det är naturligt att söka stöd från arbetarorganisationer och den internationella vänstern, eftersom de etablerade partierna och de prokapitalistiska regeringarna stödjer och samarbetar med den kinesiska regimen, säger Sally Tang Mei-ching.
Fler rapporter och även videor finns på socialistworld.net och china­worker.info. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!