Global protestdag mot diktaturen i Etiopien

2009-01-21 14:40:38
Den 14 januari demonstrera­de etiopier i Stockholm liksom över hela världen mot att Etiopiens diktator Meles Zenawi skärpt repressionen ytterligare. En av de mest kän- da oppositionsledarna, Brtukan Mideksa, som nyligen var på Sverigebesök, och den li­ka kända artisten Tedi Afro har återigen kastats i fängel­se.

I mitten av november lyssnade jag till Brtukan Mideksa som talade på ett seminarium i Skarpnäcks Kulturhus. Hennes budskap var att opposition­en, som nyligen splittrats i tre delar, återigen måste enas, resa sig och väg­ra att acceptera diktaturen.
Brtukan Mideksa, liksom tusentals andra oppositionella som protestera­de mot att Zenawi avbröt valet och utropade sig själv som segrare, fängslades redan 2005.
När hon nu i Stockholm i november nämnde att hon blev frisläppt ur fängelset, inte genom att bli benådad utan genom en överenskommelse, tog Zenawi det uttalandet som förevändning för att återigen fängsla oppositionsledaren och denna gång dö- ma henne till livstid.

– Mideksa är en ensamstående mamma som inspirerar oss alla med sitt mod. Vi kräver att hon och alla andra politiska fångar omedelbart släpps, säger en av demonstranterna, Tezita Abraham, till Offensiv.
– Jag blir så upprörd över hyckleriet. Beslutsfattare som Carl Bildt är korrumperade. Som svensk borde man ifrågasätta hur mycket skattepengar som går till stöd till stater som Etiopien, fortsätter Tezita.
– Miljoner etiopier svälter för att diktaturen tar jord från bönderna, men Meles Zenawi sätter in miljarder av biståndspengarna på en bank i Malaysia.
Samtidigt som de nya fängslande­na kom en ny lag som förbjuder alla oberoende organisationer och alla organisationer som tar emot pengar från utlandet att träda i kraft.
När Tezita sedan gick upp och höll ett appelltal gav hon ytterligare exem­pel. Kontrollen av medborgarna i Eti­opien är så hård att lärarna inte kan använda sina kunskaper i skolundervisningen och att hennes egen mor inte vågar prata fritt i telefon.

På demonstrationen talade även socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog om hur hon träffade Brtukan Mideksa i november. Även om man kan förstå viljan att föra upp frågan på en parlamentarisk nivå så blir Ulvskogs strategi verklighetsfrånvänd. Ulvskog tryckte på att Mideksa precis som hon själv ska få sin ”revansch i valet 2010”, men Mideksa sitter fängslad och om inte motståndskampen lyckas störta diktaturen innan dess blir Etiopiens val om två år ännu ett våldsangrepp mot demokratin.
Offensiv och Rättvisepartiet Soci­alisterna anser att vad Etiopien skulle behöva är ett aktivt stöd från fackföreningar, studentrörelse och krigsmotståndare världen över till den under- jordiska organisering och masskamp som är nödvändig.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!