De svenska fackföreningstopparna är fortsatt tämligen okritiska till kapitalets planerade frihandelsavtal TTIP, och vissa till och med hyllar det ogenerat. Förhoppningsvis kan den 18 april bli en ögonöppnare för fackföreningsrörelsen även i Sverige, då en global protestdag mot TTIP äger rum.
TTIP, som står för Transatlantic Trade and Investment Partnership, är ett frihandelsavtal som just nu förhandlas fram bakom stängda dörrar mellan USA och EU. Hundratals ”rådgivare” från diverse storföretag tillsammans med representanter för olika stater förhandlar fram avtalet.
Det kommer att innebära såväl allvarliga inskränkningar på arbetares rättigheter, villkor och löner som förödande attacker mot välfärd, miljöåtgärder och djurskydd. Om avtalet sluts kommer företag att via tvisteslösningsmekanismen ISDS (Investor-State Dispute Settlements) kunna stämma stater om beslut som hotar deras ”rätt till handel” – det vill säga deras ”rättighet” att göra så mycket som möjligt i vinst, på bekostnad av levnadsvillkor, hälsa, miljö och trygghet – fattas.
Exempelvis kan företag stämma en stat om den beslutar om att höja minimilönen eller införa strängare miljökrav. Om avtalet sluts kommer det att lägga än mer makt i storföretagens händer och i princip ge dem vetorätt mot demokratiska beslut i valda församlingar.
Frihandelsavtalet skulle enligt planen vara klart i slutet av detta år, men i slutet av mars kom rapporter som pekar på att avtalet inte kommer att kunna vara klart förrän år 2017. Det ger rörelsen mot TTIP ytterligare tid att bygga opinion och sätta press på fackföreningar och politiker.
Rättvisepartiet Socialisterna är inte emot handel eller utbyte av varor och tjänster. Däremot är det omöjligt att detta sker på lika villkor och utifrån de verkliga behoven inom det kapitalistiska systemet, eftersom själva kärnan i systemet är vinstjakten framför allt annat.
Rättvis handel kan bara ske om demokratin utökas och fördjupas – om arbetare tar kontrollen över arbetsplatser, om de ekonomiska institutionerna såsom bankerna förstatligas och ställs under demokratisk kontroll och styre underifrån samt om storföretagens enorma vinster går till den samhälleliga nyttan. Då skulle samhällets alla resurser kunna nyttjas till de behov som finns och styras utifrån människors och miljöns faktiska behov – därmed skulle även utbytet av varor och tjänster utgå från behoven.
Demonstrationer kommer att äga rum på flera orter i Sverige, såsom Örebro, Malmö och Stockholm, och arrangeras av nätverket Stoppa TTIP Sweden. I Stockholm samlas vi på Mynttorget klockan 14.00. För tid och plats på din ort, sök på Stoppa TTIP Sweden på Facebook. ■