Globala protester mot Trump

2017-01-23 15:41:50
När Donald Trump svärs in som president den 20 januari gör han det inte oemotsagt. Hoten att tvångsutvisa två-tre miljoner flyktingar, avskaffa aborträtten och krossa fackliga rättigheter är verkliga.
I USA väntas riktigt stora massprotester den 20 januari. Dessutom kallar Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA och RS systerparti) till en landsomfattande skolstrejk samma dag, vilket kan kommat att bli den största elev- och studentrörelsen sedan protesterna mot Vietnamkriget.

–Vi räknar med hundratusentals arbeta­re och studenter i dussintals städer att komma ut och uttrycka sin extrema missnöje över vad Donald Trump och hans högerreaktionära kabinett representerar, säger Darletta Scruggs från Socialist Alternative.
– Vi studenter tar hoten från Donald Trump på allvar. Historiskt har vi studenter kunnat tillkämpa oss förbättringar och tillgänglighet till utbildning genom just massprotester. Om vi ​​verkligen vill värna framtiden så är det viktigt att vi börja organisera nu, säger Sarah Gonser, student på Columbia College Chicago och organisatör för Socialist Students.
Dagen efter, den 21 januari väntas även hundratusentals sluta upp i Women’s march on Washington, också i protest mot Trump.

Men protesterna är inte bara i USA. I Spanien arrangerar studentfacket Sindicato de Estudiantes stormöten och protester mot Trump den 19-21 januari.
Sindicato de Estudiantes organiserade förra året flera nationella skolstrejker mot högerregeringens attacker. Med andra ord har de en stor social bas bland ungdomar, och protesterna mot Trump kan komma att bli massiva.

I England och Wales arrangerar Socialist Students protester på 5 olika platser i landet. På 370 ställen i världen arrangerar så kallade ”Sister marches” i solidaritet med Women’s March on Washington.

I Sverige kommer det vara protester framförallt i Stockholm, där Anti-Trump day äger rum på Sergels Torg kl 13:00 den 21 januari. Denna manifestation kommer efter tal och underhållning att ansluta sig till den Svenska Women’s March och marschera mot den amerikanska ambassaden. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!