God stämning bland strejkvakterna

2009-04-22 13:46:38
På strejkens andra dag besöker Offensiv/RS strejkvakterna i Göteborgs Hamn. Stöduttalanden från ArbetarInitiativet och fackklubben på Blå Stjärnan tas emot med glädje.

Vid port 5 kommer flera arbetare fram och vill prata:
– Strejken har hittills gått som planerat. Arbetet för de 130 är helt nedlagt. Arbetsgivaren har klarat sig hittills med hjälp av att organisera om arbetet.
Enligt Peter Annerback, ordförande för Hamn4:an, har Göteborgs Hamn kallat in strejkbrytare, men endast två av dem dök upp på arbetsplatsen. Som svar på detta har man varslat om 24 timmars blockad av den aktuella arbetsplatsen, om fler strejkbrytare sätts i arbete.

Vid port 2 står ytterligare en strejkvaktskedja.
– Vi tycker att Transports agerande är fullständigt osolidariskt, de borde göra gemensam sak med oss, inte förhandla med arbetsgivaren ensamma, säger en av arbetarna. Transport själva hävdar dock, i motsats till arbetsgivaren, att de inte alls motsatt sig förhandlingar med Hamnarbetareförbundet.

Peter Annerback låter sig dock inte övertygas om detta och konstaterar att toppstyrningen är tydlig inom LO-förbunden. Som exempel berättar han om när Kommunal i Karlshamn fick reprimander från ledningen efter att ha bett Hamnarbetarförbundet om sympatiåtgärder.
–Det är lätt att förstå misstron mot LO. När Maria Johansson (S) som sitter i Göteborgs Hamns bolagsstyrelse motiverar förhandlingsoviljan med ”ni är ju kommunister”.

Amer Mohammed Ali
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!