”Gör Gävle till fristad för flyktingbarnen”

2013-05-08 16:58:58

foto: Göran Berg
Hungerstrejkande barn från Afghanistan får mångas stöd.

Åtta afghanska barn och ungdomar i Gävle hungerstrejkar sedan fredagen den 3 maj i protest mot Migrationsverkets beslut att avvisa dem.

– Det handlar om sex pojkar i 16-17-årsåldern och två unga tjejer, säger Mario Izquierdo, huvudskyddsombudet på Läkerolfabriken, som har engagerat sig för att bilda en stödgrupp för de afghanska barnen.

Tre av barnen vill ­Migrationsverket utvisa till Italien och Österrike, enligt Dublinförordningens regler om förs-ta asylland.
– En av pojkarna vittnar om att  ha blivit mycket illa behandad av italienska poliser, som misshandlade honom och sedan slängde ut honom på gatan, där han blev våldtagen och tvingades leta mat i sopor.
”Vi kommer att strejka ända till dess att vi får uppehållstillstånd eller dör, så bestäm ni”, står de på ett av de plakat som de har satt upp.
Tre barn mådde redan på söndag­kvällen så dåligt att de hämtades till sjukhus i ambulans. Men det dröjde bara till måndag morgon innan de var tillbaka i hungerstrejken.
En hel del gävlebor har ställt upp för att stödja barnen.

– Jag kom dit på lördag för att ­delta i en stöddemonstration som har arrange­rats av Asylkommittén, men såg att det då var ganska ­oorganiserat. Jag tog dit ett partytält som kunde ge barnen tak över huvudet mot det regn som var på väg och har sedan dess hjälpt till med att organisera ett stödarbete, berättar Mario Izquierdo.
Barnen har varit mycket deprimerade och en hade innan hungerstrejken försökt ta livet av sig genom att hoppa från tredje våningen.
– De säger att det spelar ingen roll var de dör, här eller i Afghanistan. Och flickorna fruktar till och med att bli stenade om de skickas tillbaka. Det är för jävligt hur inhumant samhället har blivit, det är rena SD-politiken. Det handlar ju om barn, som behöver gå i skolan, inte frukta för sitt liv!
Men solidariteten växer. På måndagseftermiddagen (den 6 maj)  sympatistrejkade ett par hundra skolelever på Vasaskolan en kvart till stöd för hungerstrejken.
– Vi vill att det här ska uppmärksammas och vi vill visa att det inte är okej att barn och ungdomar ska behöva hungerstrejka för att inte behö­va bli skickade till ett land där de riskerar att stenas, sa Natalia Mascayano, som är en av initiativtagarna till manifestationen som arrangerades av Syndikalistiska ungdomsförbundet i Gävle.

Mario Izquierdo, som är också är aktiv i Vänsterpartiet och nu även i styrelsen för LO Gävle, har väckt förslaget att Gävle som styrs av S, V och MP ska vara beredda att använda civil olydnad och proklamera Gävle som en fristad mot utvisning av ensamkommande flyktingbarn.
– Sverige deltar i kriget i Afghani­stan och är därmed medskyldigt till att skapa den situation som har tvingat barn att fly. Nu måste Gävle kommun ställa upp för dem med en civil olydnad som kan fungera som en väckarklocka!, säger han.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!