Göteborg 30 september – Vi demonstrerar mot nazisterna

2017-08-24 20:27:47

foto: Amer Mohammed Ali
Elever i Angered kommer att demonstrera mot nazistvåldet den 30 september.

Redan har tusentals anmält sig till demonstrationer för att stoppa nazistmarschen i Göteborg den 30 september. Kampanjen mot nazisterna får bra gensvar bland unga nu när skolorna börjar.

Internationellt är det särskilt bland unga som motståndet mot rasism och nazism växer, nu senast i Boston (se artikel nedan). Det gäller också att få med fackligt aktiva. Att Seko, Hotell & restaurang och andra fack hade talare och mobiliserade var viktigt för att samla 6 000 mot nazisterna i Stockholm i november i fjol.
Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen skriver att de siktar på tusen deltagare i Göteborg den 30 september. Det skulle i så fall bli en av de största nazistmarscherna i Sverige någonsin. Det är ett direkt hot mot alla oss som nazisterna vill angripa och även utrota.
De olika initiativen till motdemonstrationer har upp mot 10 000 anmälda som deltagare eller intresserade. De kommande veckorna kommer många, många fler att anmäla sig.

På Angeredsgymnasiet var det många som pratade om behovet av att stoppa nazisterna:
– Det handlar om att försvara sig och våra rättigheter. Vi har kommit till Sverige för att leva i trygghet, sa Tony Algamal.
– Vi flydde från islamister från Syrien, från grupper som IS, och här finns det grupper med samma typ av metoder. Bara att de kallar sig för svenskar, berättade Khaled Abo Issa.
– I slutändan handlar det om frågan om vår rätt att existera. De vill inte att vi ska finnas, sa Wassem Alhassan.
– Att stoppa nazismen är att stå upp för asylrätten. Jag har många skolkamrater som är ensamkommande, menade Hafso Salad.
– Att protestera mot nazism och rasism är en demokratisk skyldighet, sa Hanen Eldaefi.
Låter vi nazisterna komma till tals innebär det att många fler ska tystas, hotas och utsättas för våld och dåd.

Vill du bli aktiv? E-posta rs@socialisterna.org. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!