Göteborg: Fackklubbar manar till löneprotest 31 mars

2007-03-14 14:59:17
– Det har varit tyst alldeles för länge. Vi kan inte stillasittande vänta på LO. Vi gör det själva, säger Selam Aksungur, ordförande i Transportklubben på Adecco i Göteborg – en av tre fackklubbar som nu manar till en lönemanifestation den 31 mars även i Göteborg.

Demonstration i Göteborg kommer att handla om krav på högre löner och en aktiv avtalsrörelse. Inbjudan till fler fackklubbar och sektioner inom Transport och Kommunal har skickats ut, och arbetet är igång för att få med sig fler från exempelvis Handels och IF Metall.

Beredskap för strejk

– Vi måste visa att vi är beredda på strejk för att vinna. Det finns mycket ilska hos LO-medlemmar som är revanschsugna efter att borgarna fått igenom försämringarna i a-kassan utan större protester från facket, säger Selam vidare.
Att sätta press underifrån är viktigt. Rättvisepartiet Socialisterna besökte kommunalarbetsplatser i Lärjedalen i tisdags och stödet för en demonstration var stor.
– Hur ska vi kunna visa att vi är redo för strid om facket inte bjuder in oss att agera? säger en anställd på ett dagis i Hammarkullen.
– Vi vill inte att förhandlingarna sker i slutna rum, inte ett 2003 till, säger en annan och syftar på sveket i kommunalarbetarstrejken.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!