Göteborg: ”Första maj är en dag för fred och socialism”

2017-05-04 21:04:19


Kampen för fred, mot krigshets är lika aktuell idag som för hundra år sedan.

Socialistiskt första maj i Göteborg med Rättvisepartiet Socialisterna visar tydligt på att stämningarna i samhället håller på att vända. På första maj såldes 212 Offensiv, 40 prenumerationer och böcker för nära 12 000 kronor i partiets tre tält på Järntorget och bland de 23 kamrater som sålde Offensiv under dagen.

På Rättvisepartiet Socialisternas scen talade ”Vi står inte ut” om kampen för de ensamkommande barnens rätt till flyktingamnesti, Parvin Kaboly från Hekmatisterna talade om arbetarkampen i Iran.
Kristofer Lundberg, Rättvisepar-
tiet Socialisterna, tog i sitt tal sin utgångspunkt i stadens hungerkravaller och bröduppror 1917. Om hur hungriga mödrar plundrade butiker på bröd för att föda sina barn och hur de i tiotusental försvarade sig mot polis och militär.
– Hungerprotesterna och hotet om revolution var en viktig del i demokratiseringen av Sverige. Allmän och lika rösträtt vanns som ett direkt resultat från hotet om revolution.
Beslutet om allmän rösträtt kom av rädslan att arbetarklassens mobilisering skulle ta ny fart inspirerade av den ryska oktoberrevolutionen.
– Första maj har sedan dess instiftande av den socialistiska internationalen varit en dag för fred och socialism, så också idag. Det är därför Rättvisepartiet Socialisterna säger Nej till Nato, krig och imperialism. Vi vill bryta tystnaden om militariseringen och krigshetsen. Vi vill resa det nödvändiga motstånd som krävs mot att vår stad Göteborg ska förvandlas till en krigsskådeplats med Nato-styrkor från en rad länder, sa Kristofer Lundberg.
Rättvisepartiet Socialisterna marscherade sedan i ett eget block i Röd Front. Talkörerna ekade från Järntorget längs med Haga, Vasastaden, Avenyn och avslutades på Grönsakstorget, där talare från Hamn4an, Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna avlöste varandra. För Rättvisepartiet Socialisterna talade här Minela Mahmutovic.


 

Så gick tågen i Göteborg 1 maj

Vänsterpartiets första maj var det största någonsin med 6 000 deltagare. Talade gjorde partiledare Jonas Sjöstedt. Men vad som fått människor att sluta upp i leden verkar utifrån samtalen på plats vara behovet av att gå samman mot rasism och högerpopulism allt från Trump till Sverigedemokraterna. Kanske ser vi en liten början till den radikalisering som vi sett globalt runt Sanders i USA, Corbyn i England och Mélenchon i Frankrike. Vänsterpartiet lockade därmed tusentals fler än Socialdemokraternas tåg som inte var fler än 1 350 personer. Anna Johansson samlade därmed lika få som Stefan Löfven 2016.
Anarkisternas tåg var fortsatt stort med 2 500 deltagare, med Syndikalisterna i täten. De hade i år gjort ett undantag från sitt parti-
förbud och välkomnat Kurdistans arbetarparti, vars block var ett av de största vid sidan av ett block på 500 kvinnor till försvar av slöja på arbetsplatser.
Kommunistiska Partiet och Röd Front där även Rättvisepartiet Socialisterna bjudits in att delta med tal och eget block samlade 900 personer. Feministiskt Initiativ hade det minsta tåget med 450 deltagare. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!