Göteborg: Fortsatt kamp kan rädda folkhögskolan

2010-04-29 20:09:45
Måndagen den 19 april samlades 80 elever på folkhögskolan i Biskopsgården till protestmöte mot nedskärningarna. Alla instanser som är ansvariga för folkhögskolans framtid sattes under hård press.

På plats var representanter från vuxenutbildningsnämnden, stadsdelsförvaltningen och Socialdemokraterna. Inbjuden men frånvarande var Gladys Yanelli, som är socialdemokrat i regionfullmäktige och ordförande i folkhögskolans styrelse.
Murat Solmaz, elev på folkhögskolan, öppnade mötet.
– Mötet är taget på initiativ av eleverna efter att Ann Lundgren i GP skrev en debattartikel istället för att komma och möta oss. Vi vill ge politikerna ett ansikte på dem som drabbas och ge eleverna ett ansikte på de ansvariga.
– Folkhögskolan är viktig för stadsdelen, det är den enda vuxenutbildningen och fungerar som en bro in i samhället: Jag beundrar den hängivenhet och kampvilja som eleverna har, jag tror på dem och hoppas de kommer att vinna, sa Björn Järbur från stadsdelsförvaltningen, som har påverkats av elevernas långa kamp och därför är beredd att skjuta till 800 000 kronor till skolan.

Det visar att kamp lönar sig, men enligt Murat Solmaz räcker pengarna bara för en halv termin.
– Skolan misslyckades i upphandlingen, är det lättare svaret. En annan aktör skrev helt enkelt ett bättre an­bud och fick därmed avtalet. Sedan var den aktören väljer att sätta utbild­ningen kan inte kommunen rå över, sa Ann Lundgren, kommunalråd (S).
– Vi är inga produkter, ni talar om upphandling som om vi är en vara. Hela systemet med upphandling är problemet, svarade Murat Solmaz.
Kampen för folkhögskolan har nu pågått i ett års tid. Sedan dess har strejker och ockupation satt press på makthavarna. Denna press har redan räddat Bergsjöns folkhögskola, där Göteborgs kommun fixat fram projektpengar för att skolan ska kunna överleva. Nu står striden om Biskopsgårdens folkhögskola och Folkhögskolan Hela världen. Mötet i förra veckan pressade de socialdemokratiska makthavarna som lovade att hitta lösningar även för Bi­skopsgården, eventuellt via projekt­pengar.
– Dessa löften är inte värda något förrän vi sett pengarna komma, säger Murat Solmaz, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i valet till Göteborgs kommun.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!