Göteborg: ”Hela lönen halva makten”

2013-03-13 10:51:59

foto: Elias Theodorsson
Talkörer som ”Vi slår inte av på takten – hela lönen halva makten!” hördes i Göteborg.

Bakom frontbanderollen ”Stopp, jag äger min kropp!” gick omkring 2 000 personer på årets internationella kvinnodag i Göteborg. Talkörer som ”Vi slår inte av på takten – hela lönen halva makten!” och ”Jämställdhet ger hållbarhet!” fyllde Göteborgs gator i marschen från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen.

Framme på Götaplatsen höll Marie Demker, professor i statsvetenskap, ett tal och Spartacuskören hade allsång.

En appell framfördes
av 8 marskommittén med förslag på bland annat följande krav till de lokala politikerna: Nej till LOV (Lagen om valfrihet), nej till privatiseringar, för en upprustad offentlig sektor samt ­rätten till feministiskt självförsvar som en del av utbildningen i skolorna.
Samtliga krav antogs av demonstranterna.
Rättvisepartiet Socialisterna lyfte fram kampanjen Rädda vården, vilket innefattar ett stopp på de ­rådande nedskärningarna. Detta som följd av de redan genomförda ­försämringarna inom sjukvården i staden, samt de som nu planeras. Återigen är det ett kvinnodominerat yrke som drabbas av nedskärningar och de rättigheter kvinnor genom historien har kämpat sig till dras sakta in av makthavarna.

Det finns ett stort behov av kamp i dagens samhälle för kvinnors rättigheter både i Sverige och internationellt. Den 8 mars är därför en viktig dag då man upplyser om de o­rättvisor som kvinnor konstant drabbas av och en dag då man även ska kämpa mot förtrycket.
Diskrimineringen mot kvinnor kan däremot omöjligtvis upphöra genom en demonstration en gång varje år och därför är det ännu viktigare att lyfta kvinnofrågan året runt och hela tiden ta strid mot de orättvisor som kvinnor, ungdomar och arbetare drabbas av.

Irma Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!