Göteborg: Högerpartierna känner trycket underifrån

Flera olika organisationer och gräsrotsinitiativ samlade till protester mot högerns nedskärningsbudget i Göteborg (Foto: RS Göteborg).

av RS Göteborg // Artikel i Offensiv

Under måndagskvällen samlades över 500 personer när Hyresgästföreningen kallade till demonstration mot den borgerliga budgeten och dess nedskärningar och privatiseringar. Demonstrationen gick under parollen ”Nej till ombildning, utförsäljning och renovräkning”.

En timme tidigare hade ett hundratal samlats med Kommunupproret, och på andra sidan torget samlades ytterligare ett hundratal tillsammans med Kommunal och Undersköterskeupproret. Under dagen fanns Lärarförbundet på plats för att uppvakta politiker på väg in till budgetförhandlingar i Kommunfullmäktige.
Pamela Möller-Ajani från Hyresgästföreningen var första talare och konstaterade:
– Under 100 år av offensiv kamp har vi vunnit framgångar, men trots det är det än idag samma frågor som är lika aktuella. Varje reform vi har vunnit måste försvaras för att tiden inte ska rullas tillbaka. Maktfullkomliga politiker fattar beslut ovanför våra huvuden, utan förankring i vår vardag. De lever helt andra liv än vad vi gör. De delar inte vår ekonomiska situation, de bor inte i våra områden och de delar inte våra intressen.

Hyresgästföreningens regionordförande Kristofer Lundberg dundrade i sitt tal:
– Det finns inga områden som är fredade i den borgerliga budget som Alliansen lade fram till beslut. Det är en nyliberal budget, en frontalattack på arbetar- och hyresgästkollektivet som präglas av nedskärningar och privatiseringar, vilket kommer att få förödande konsekvenser för staden.
– Gratis simskola tas bort vid årsskiftet. Gratis inträde på simhallar är redan borta. Gymmen ska privatiseras, parklekarna stängas och biblioteken ersättas med bokbussar. Skola, vård, omsorg och fritid drabbas av nedskärningar och färre ska göra mer. 
– Det är en politik som sliter isär staden, ökar segregationen och otryggheten samt försvårar det förebyggande arbetet mot kriminaliteten.
– Att ombilda 4 000 lägenheter är oansvarigt i den bostadskris och bostadsojämlikhet som råder. Vi vet att det är billiga hyresrätter som ombildas till förmån för dyr nyproduktion, vilka 60 procent av befolkningen inte har råd med.

Ulf Nilsson från Kommunupproret talade om behovet av att ena motståndet mot Alliansens budget.
Samtliga partier har känt trycket från folkrörelsens kampanj med stora möten, sms- och e-postutskick samt annonser i dagspressen. Socialdemokrater gick redan innan budgetfullmäktige ut med ett pressmeddelande som yrkade på en minoritetsåterremiss.
Och så blev det: budgeten för nästa år återremitterades redan kl 13.00 efter en halv dags debatt av de planerade två. Under dagen hade Alliansen inte kunnat vinna majoritet för förslaget och den skickades tillbaka från fullmäktige.
Socialdemokraterna och Demokraterna gick samman för att stoppa budgetförslaget.

De fyra traditionellt borgerliga partierna har tillsammans inte mer än 29 procent av väljarkåren och 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige och behöver andra partiers aktiva eller passiva stöd för att få igenom en budget. Alliansen har nu fram till onsdag den 13 november på sig att komma fram med ett nytt förslag att försöka vinna stöd för.
Socialdemokraterna har makten att fälla budgeten genom att ge sitt stöd till den rödgrönrosa budgeten från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. De har dock istället valt att samarbeta högerut med Demokraterna.
De känner dock trycket underifrån. I pressmeddelande skriver de att de kommer att ”rösta på det budgetförslag som står mot högerstyrets i den avgörande voteringen: Vare sig det är vårt eget, de rödgrönrosa partiernas eller Demokraternas”.
Deras förhoppning är att SD ska stödja en S-budget mot en rödgrönrosa och därmed sätta press på de rödgrönrosa att rösta på S-budgeten.

Oavsett utgången i nästa veckas budgetförhandling kommer striden mot nedskärningar, privatiseringar, ombildningar och renovräkningar att fortsätta på arbetsplatserna och i bostadsområdena. 
Denna kamp skulle kunna växa till en verklig massrörelse som stoppar systemskiftet om fackföreningsrörelsen gjorde gemensam sak med andra kämpande grupper, Hyresgästföreningen med flera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!