Göteborg: Massprotest mot trängselskatten

2014-11-27 15:03:00
Mellan 5 000 och 7 000 demonstranter marscherade genom Göteborg på lördagen. När fronten nådde Brunnsparken hade de sista deltagarna inte lämnat Götaplatsen. Budskapet var tydligt: Respektera folkomröstningen.

–Vad vi ser är ett folkuppror och en framväxande rörelse. Att flera tusen demonstrerade handlar bara delvis om en protest mot trängselskatten. Det handlar lika mycket om att vi har tröttnat på maktfullkomliga politiker, säger Amer Mohammed Ali, Rättvisepartiet Socialisterna.
– Detta är ingen skatt, det är en avgift som slår hårdast mot de fattiga. Det är synd att klassorättvisan inte diskuteras mer. Det är i förorter och arbetarstadsdelar som motståndet är störst. I Angered och Backa säger 89 procent nej till trängselskatt.

Det råder ingen tvekan om var opinionen står i frågan om trängselskatt i Göteborg. Folkomröstningen som ägde rum den 14 september visade att 57 procent är emot trängselskatten. Trots detta har de ansvariga politikerna inte några planer på att förändra sin hållning, varken angående trängselskatten eller bygget av Västlänken.
– Jag tycker naturligtvis att det är bra att medborgarna går ut och visar sina åsikter. Men jag har hela tiden varit tydlig med att Göteborg inte äger frågan om trängselskatt. Jag har hela tiden sagt att folkomröstningen var meningslös, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i Göteborg, till Göteborgs-Posten den 23 november.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog på lördagens demonstration med namninsamlingen Respektera folkomröstningen och lyfte fram klassperspektivet i frågan, om hur trängselskatten är ytterligare ett beslut som slår hårdast mot låginkomsttagare och att
alternativet för att minska bilismen är avgiftsfri och utbyggd kollektivtrafik.

Kravet på en utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik skulle, till skillnad från trängselskatten, vara ett verkligt alternativ i syfte att minska bilismen och satsa på miljön.
Det är också viktigt att inte låta Vägvalet och andra borgerliga partier bromsa en framväxande rörelse genom att patentera frågan. Vissa tendenser till det såg vi i lördags.
Nu krävs fortsatta demonstrationer och ökad press på politikerna, kanske i form av vägblockader. ■