Göteborg: Nazister anföll med glasflaskor

2009-01-21 15:46:26
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) attackerades återigen av den så kallade svenska motstånds- rörelsen, den mest militanta av de nazistiska grupper som finns i Sverige.

Det var på väg till lördagens protest mot Isra­els terrorkrig som RS-medlemmar uppmärksammade svenska motståndsrörelsens (smr) närvaro i Brunnsparken i centrala Göteborg. Samma plats som där cirka 800 antirasister i september förra året blockerade smr:s torgmöte.
RS-aktivisterna ställde sig i ett an­nat hörn av Brunnsparken, för att så snabbt som möjligt sammankalla sina medlemmar till en protestaktion mot nazisternas närvaro.

De femtontal nazister, som efter blockaden förra året har uttalat kraftfulla hot mot RS-medlemmar på sin hemsida, iakttog dock vår närvaro och gick snabbt till brutalt angrepp.
Bara minuten efter att de närvarande antirasisterna börjat upplysa allmänheten om vilken typ av organisation som stod i Brunnsparken stormade nazisterna fram och en svärm av glasflaskor haglade mot antirasisterna.
 Handgemäng uppstod då RS-medlemmar försvarade sig mot spar- kar och slag med banderollpinnar.
Polisen, som hela tiden funnits på plats i Brunnsparken, väntade dock med att ingripa innan tumultet hade uppstått. Den här gången insåg de emellertid vilka som var angriparna och ganska snart stod nazisterna uppställ­da mot en vägg, omgärdade av poliser som stängde av vägen för förbipasserande.
Den antirasistiska motdemonstrationen som på grund av uppmärksamheten vid det här laget samlat cir- ka 100 deltagare stannade kvar och skanderade antirasistiska slagord.

Polisen försökte få kedjan av människor att backa undan, men fick till svar att demonstrationen skulle fortsätta till dess att nazisterna blivit bortforslade.

Den borgerliga pressens rappor­tering är dessvärre lika skev som vanligt. Göteborgs-Posten skriver i sin nätupplaga den 17 januari att bråk uppstått mellan höger- och vänsterextremister, medan det som hände var att organiserade nazister gick till angrepp mot fredliga antirasistiska aktivister.
Senare på kvällen var tidningen dock ändå tvungen att skriva att samtliga av dem som senare på kvällen anhölls för våldsamt upplopp var högerextremister.
Roten till att rasism och högerextremism växer i Sverige är den politik som de etablerade partierna för, den politik som under de senaste 15 åren lett till ökade klassklyftor, nedskärningar inom vård, skola och omsorg, brist på bostäder, ökad arbetslöshet och mer utbredd nyfattigdom.
Den antirasistiska kampen fortsätter i Göteborg.
RS backar inte för nazisterna utan kommer att fortsätta att bemöta nazistdemonstrationer som, tvärtemot vad många menar, inte är opinionsyttringar utan förberedelser till våldsbrott.

Av en antirasist i Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!