Göteborg: Slopa trängselskatten!

2012-10-19 02:30:31

foto: Elias Theodorsson
Trängselskatten i Göteborg blir en straffskatt på lågavlönade. Bygg ut kollektivtrafiken istället, uppmanar RS/Offensiv.

Den 11 oktober hölls en demonstration utanför Göteborgs kommunfullmäktige under parollen ”Skrota trängselskatten – för gratis och utbyggd kollektivtrafik”.

– Enigheten är stor från högerallian­sen till de rödgröna bland det politis­ka etablissemanget i frågan, sa initia­tivtagaren och RS-medlemmen Johannes Lundberg som var en av talarna vid demonstrationen. ­Johannes sa vidare att:
– Demonstrationen är ­startskottet för en kampanj med utåtriktade protester mot trängselskatten. Inget parti i fullmäktige kommer att stoppa trängselskatten. Det kan bara en rörelse underifrån göra.
– GT:s namninsamlingskampanj med krav på folkomröstning visar på den breda opposition som finns bland göteborgarna, men namnunderskrifter räcker inte för att stoppa detta.

De som drabbas av trängselavgiften är arbetare och låginkomsttagare. En kommunalare som tvingas ta bilen till jobbet eller barnen till träning och kommer upp i maxtaxan, förlorar på ett år en månadslön efter skatt.
Det innebär således en direkt lönesänkning, vilket är skäl nog för den samlade fackföreningsrörelsen att agera i medlemmarnas intresse mot denna avgift.
Man ska kalla saker vid deras rätta namn, med andra ord att detta är en avgift och ingen skatt.
Skatt betalas efter bärkraft. En avgift är lika hög oavsett storlek på plånbok.
– Den miljöaspekt som lyfts fram är viktig. Miljösatsningar behövs, men för det behövs utbyggd och gratis kollektivtrafik istället för den här straffavgiften, konstaterade Joel Eriksson som också talade.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!