Göteborg: Stoppa SD-rasismen

2010-10-20 15:40:43
I torsdags demonstrerade mellan 150 och 200 antirasister utanför Börsen inför det första kommunfullmäktigemötet efter valet i Göteborg. Protesten var ett led i de talrika protester mot Sverigedemokraterna (SD), som sedan valet har samlat tiotusentals deltagare.

Göteborgs Nätverk Mot Rasism (GNMR) stod som arrangörer och huvudparollen för demonstrationen var ”Kamp mot rasism och högerpolitik” – något som återspeglades i de flesta av talen.
Samma dag utlyste Elever mot rasism på Schillerska en skolstrejk och 50 elever lämnade skolan för att delta på GNMR:s demonstration.

– Kampen mot rasism är kampen mot högerpolitik. Socialdemokraterna här i Göteborg har gjort stora nedskärningar och skapat stora sociala problem som sedan Sverigedemokraterna kan skylla på invandringen, sa Amer Mohammed Ali från Socialistiska Studenter, innan han uppmana­de demonstranterna att stämma upp i talkörer.

– För att ge den antirasistiska rörel-sen den kraft som krävs behöver den politiseras – den måste attackera alla delar av Sverigdemokraternas politik, även de nedskärningar på offentliga sektorn och attacker mot fackliga rättigheter som SD vill genomföra, sa Stefan Berg, som är klubbordförande inom Kommunal.
Han uppmanade LO att ta upp kampen mot rasismen och ansluta sig till protesterna mot högerpolitiken.
Långt innan demonstrationen bör-jade hade stora mängder poliser, polispiketer och även ridande polis intagit Gustaf Adolfs torg.
De två ingångarna till Börsen omgärdades av kravallstaket. Den stora mobiliseringen handlade framförallt om att skrämma folk från att demonstrera.
Polisen ville i förväg ge sken av att det är bättre att inte demonstrera, då risken finns att det blir våldsamt.

Detta visas tydligt
av polisens pressutlåtande till Göteborgs-Posten, om att det finns risk för bråk då det är vänsterextremister som demonstrerar.
Rättvisepartiet Socialisterna protesterar mot detta uttalande och varnar för att detta kan vara början på en kriminalisering av den antirasistiska kampen, där antirasister utmålas som extremister.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!