Göteborg: Tusentals i fackeltåg mot våldet

2010-10-07 18:16:31
Till minne av den mördade Elin Krantz började ett mind­re tåg med facklor vid Älvsborgsbron, sedan vandrade man fem kilometer och anslöt till den större manifestationen vid Vårvindens fritidsgård i Länsmansgården. De 350 facklorna tog snabbt slut in­nan tusentals ställde upp i marschen mot våldet.

Manifestationen är viktig för att visa att boende inte tolererar våldet och för att vända rädsla till ilska och möjligheten att gå samman för sitt områ­de.
Manifestation har också varit viktig för att motverka de rasistiska grupper som försöker utnyttja mordet för egna intressen.
Det är boende i Länsmansgården som genom att gå samman, oavsett ursprung, har visat att man vill stoppa utvecklingen.
Inne på Vårvindens fritidsgård, som höll öppet extra på lördagskvällen, sjöng ett lokalt hiphopband en minneslåt till Elin.

Manifestationen mot våldet var massiv, men det rådde en tung stämning. Den senaste händelsen har rivit upp sår från tidigare, det är inte länge sedan som mordet på Per Nordkvist ägde rum vid bankomaten i Länsmansgården. Förutom dessa våldsdåd med dödlig utgång har det skett flera uppmärksammade knivrån, knivskärningar, misshandelsfall och ­våldtäkter.
Dessa fruktansvärda händelser inträffar under en tid då samhället brutaliseras, där den ekonomiska krisens verkningar också medfört en större social utslagning.

Att tusentals slöt upp i marsch­en mot våldet är en tydlig signal till makthavarna: Man vill se en förändring.
Nedskärningspolitiken måste stoppas, satsningar måste göras på jobb och bostäder och på att öppna stängda ungdomsgårdar. Satsningar på skola, vård och upprustning av ­förorten är avgörande. De boende i Länsmansgården har visat vad de vill ha – trygghet och öppenhet.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!