Gräsrotskampanj mot osäkra jobb

2010-01-21 14:25:59
En ny gräsrotskampanj mot bemanningsföretag och o­säkra jobb diskuteras som bäst mellan aktiva i olika nätverk, som Lagenaarbetarnas vänner, Septemberalliansen med dess fackliga upprop, Nej till EU:s fackliga nätverk, soparbetarna i Stockholm och även aktiva i SAC.

En närstående Facebookgrupp med namnet ”Ja till fasta jobb, nej till bemanningsföretag” har redan fått över            6 000 medlemmar.
Tanken är att genomföra en rad aktiviteter som måndagsmanifestationer och stödaktioner under februari och mars som kan byggas upp till en större manifestation mot Svenskt Näringsliv.
Det kan även bli fråga om en landsomfattande aktionsdag i mars innan de centrala avtalen löper ut.
Lagenaarbetarnas strejk i somras har redan bidragit till att de centrala facken beslutat att lyfta frågan om o­säkra anställningar i årets avtalsrörelse – som till exempel stopp för missbru­ket av bemanningsföretag och rätt till fasta jobb och heltid inom till exempel kommunerna och handeln.

I Stockholm förbereds som bäst en ny kampanj av soparbetarna mot de nya försök som görs att dumpa lö­ner och villkor efter upphandlingar, då de anställda som erbjuds sina gam­la jobb åter reduceras till provanställ­da.
Gräsrotskampanjen kommer även att stödja och försöka nå de osäkert anställda på den växande marknaden av oorganiserade i bemanningsföretag och alla mer eller mindre grå och svarta underleverantörer, som papperslösa, tillfälligt anställda och arbetslösa ungdomar och inhyrda ut- ländska arbetare.

Kampanjen syftar också till att mana facken att inte ge efter och stödja de fackliga aktiviteter som förbereds i stil med soparbetarnas kamp, protester i samband med riksdagens behandling av Lavallagen den 18 fe­bruari, och 6F-fackens demonstration den 17 mars.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!